Путин: Няма да ограничаваме достъпа до интернет

OFFNews 01 октомври 2014 в 16:43 3935 18

Владимир Путин

Русия няма да ограничава достъпа до интернет. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на заседание на Съвета за сигурност на Русия.

Кремъл не възнамерява да одържавява мрежата, с което ще бъдат нарушени законните интереси на обществото и бизнеса в информационната сфера. Въпреки това обаче властта е задължена да защити гражданите от рисковете, подчерта Путин.

Сайтовете с незаконно съдържание ще бъдат последователно закривани. В глобалната мрежа окрито се разпространяват материали с терористична и екстремистка насоченост. Освен това расте числото на престъпленията, извършени с използването на информационни технологии, например хакване на компютърните системи на банки, каза Путин.

Президентът е категоричен, че през последните години са направени редица важни стъпки за противодействието на тези заплахи.

На предишните срещи на върха лидерите на страните обсъдиха масовото следене в интернет и събирането на личните данни на частни лица, което се осъществява от спецслужбите на някои страни. Според нас това е пряко нарушение на суверенитета на държавите и на правата на човека, коментира Путин.

По думите му в последно време се забелязва непрекъснат ръст на атаките на руските информационни ресурси, само за последната година атаките са се увеличили няколко пъти.

Той обясни, че предстои да се затегнат мерките за сигурност на мрежите и информационните ресурси на държавните структури, за да се избегнат хакерски атаки.

По-рано министърът на комуникациите Николай Никифоров съобщи, че руските власти са подготвили план, който да започне да действа, ако страните от Запада се опитат да блокират достъпа на Русия до интернет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!