Путин: Изходът от кризата с рублата е неизбежен, САЩ са заплаха за Русия

Само една четвърт от руската икономика зависела от санкциите

OFFNews 18 декември 2014 в 14:41 29370 68

Снимка пресслужбa на Кремъл

На десетата годишна пресконференция за Путин като руски президент той отговаря пред 1259 представители на руски и чужди медии.

Основните теми на пресконференцията бяха икономиката на Русия, в това число ситуацията с рублата, отношенията между Русия и Украйна и международната политика.

Властите на Русия не малтретират хората

Руските власти не се занимават с малтретиране на хората, които се обявяват против тяхната политика, каза президентът Владимир Путин.

Според него, дистанцията между опозицията и „петата колона“ е много тънка. Един опозиционер, макар и доста убеден, в края на краищата се бори до край за интересите на родината. А „петата колона“ са хора, които действат в интерес на други държави, заяви той.

Путин смята, че основният проблем на международните отношения е в това, че "партньорите не спират да строят стени и се чувстват като империя":

Разширяването на НАТО на изток е като построяването на нова Берлинска стена. Позицията на Русия за Украйна е сигнал към западните партньори да спрат този строеж, заяви руският президент.

САЩ създават заплаха за Русия, като разгръщат система за противоракетна отбрана (ПРО) в Източна Европа, каза още Владимир Путин.

Той напомни, че САЩ разгръщат елементи на ПРО не само в Аляска, но и в Европа: Румъния и Полша. „Направо до нашите граници“

Само една четвърт от руската икономика зависела от санкциите

Според Владимир Путин, те не са цената за присъединяването на Крим: „Това е цената на нашето естествено желание да се запазим като държава“.

Путин твърди, че след разпадането на СССР Русия "отвори своите врати пред западните партньори, а вместо това получи пряка и пълна подкрепа на тероризма в Северен Кавказ".

Той изтъкна "с какво въодушевление Русия се готвеше към Олимпиадата в Сочи, за да подари спортен празник на целия свят и какви безпрецедентни опити да й попречат в това се предприемаха от редица политици в различни страни."

До две години Русия излиза от кризата

Русия се нуждае от две години за да излезе от кризата при най-лошото стечение на обстоятелства. Ако ситуацията в руската икономика се влоши, ще трябва да коригираме плановете, каза той.

В същото време Путин изрази увереност, че изходът от кризата е неизбежен.

Президентът твърди също така, че тенденцията за намаляване на курса на чуждестранните валути и укрепването на рублата ще се запазят.

Ще стигнем до Македония

Създаването на европейски газов разпределителен център на границата между Турция и Гърция зависи от европейските партньори, заяви руският президент.

Тогава ние ще работим, може през Гърция да стигнем и до Македония, може по-нататък да влезем в Сърбия, пак да пристигнем в Баумгартен в Австрия, подчерта той.

Владимир Путин засегна и въпроса за износ на руски газ за Китай и заяви, че договорът с Пекин е изгоден и за двете страни, въпреки взаимните преференции. "Газпром" и китайската CNPC през май тази година бяха подписали 30-годишен договор, който предвижда износ от Русия за Китай на 38 милиарда кубически метра газ годишно по източния маршрут.

Падането на цените на петрола ще продължи

Падането на цените на петрола може да продължи, но руските власти ще се опитат да изпълнят социалните си задължения, каза руският държавен глава.

Според Путин, наличните резерви в руската икономика ще позволят на ръководството на страната да изпълни всичките си социални задължения.

Путин напомни, че резервите на Централната банка са в размер на 419 милиарда долара.

Президентът смята, че сегашната ситуация в руската икономика се е създала под влиянието на външноикономически фактори, преди всичко заради цените на енергоносителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!