Правителството на Ципрас подготвя първите си закони

OFFNews 03 март 2015 в 09:02 4136 3

Първите закони, които ще се опита да приеме правителството на Алексис Ципрас, ще носят отличителния белег на „Сириза” и ще имат за цел „да противодействат на хуманитарната криза”, съобщава "Фокус".

Премиерът обясни, че кабинетът иска да осигури безплатно електричество за 300 хиляди семейства и програма за жилищно настаняване за 30 хиляди души.

Вторият текст ще има за цел да „защити подслона на стотици хиляди граждани”, които са застрашени да останат без дом.

Третият закон, който ще бъде внесен за гласуване в парламента, ще помогне на домакинствата да изплатят просрочените си данъчни задължения. Идеята е държавната хазна да събере част от 76-те милиарда евро, които гражданите дължат на държавата.

Периодът на политическа несигурност, който започна в началото на декември, бе фатален за икономиката. Между октомври и декември БВП се сви с 0,4%. Сега е сигурно, че през първото тримесечие на 2015 г. икономиката ще остане на червено.

Дълбокото недоверие на Берлин към Ципрас остава. Освен това, гръцкият премиер успя да си спечели неприязънта на Испания и Португалия, като обвини двете страни, че „са се съюзили срещу него”, за да „задушат финансово” Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!