Последен шанс на Гърция да избегне фалита

OFFNews 30 юни 2015 в 07:57 8582 31

Изтича срокът на спасителната програма за Гърция. Днес Атина трябва да плати и 1.6 млрд. евро задължения към Международния валутен фонд (МВФ). Премиерът на страната Алексис Ципрас обаче даде да се разбере, че страната му днес няма да извърши плащане към фонда.

Трябва ли да бъде прието предложението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд при срещата на Еврогрупата на 25 юни, 2015 г., включващо две части и преставляващо цялостното им предложение?

Това е въпросът, на който гърците ще трябва да отговорят на референдума на 5 юли. В бюлетината за гласуването отговорът "Не" е поставен над "Да".

Ципрас вече призова гърците да гласуват с "не" в неделя. "Колкото е по-голямо участието на избирателите и повече хора гласуват с "не", толкова е по-голяма възможността за реален рестарт на преговорите, така че - да поемем курс към съживяване", каза той.

Ципрас не смята, че Гърция ще бъде изхвърлена от еврозоната. Той намекна, че страната му няма да плати сумата от милиард и шестстотин милиона евро на МВФ, като обясни, че гръцките банки се задушават.

Ако Атина не плати на фонда днес, следващата важна стъпка е във Франкфурт в сряда - заседанието на управителния съвет на ЕЦБ, която все още поддържа жизнеспособността на гръцките банки. Вече е възможно Гърция в крайна сметка да излезе от еврозоната, въпреки че Европейската централна банка не иска това, заяви Беноа Кьоре от Изпълнителния съвет на ЕЦБ, съобщи Ройтерс. Европейските институции преминаха в режим на изчакване референдума в Гърция. Днес нямаше отстъпление по условията поставени на Атина за реформи, които правителството отказва да приеме. Председателите на Еврокомисията и Европейския парламент призоваха гърците да подкрепят предложението на кредиторите в неделя.

Въпреки слуховете снощи за разменени и отхвърлени поредни предложения между Брюксел и Атина, до този момент няма официално потвърдени никакви разговори между представители на европейските институции днес и гръцки политици, съобщава БНР. Отказът на премиера Алексис Ципрас да приеме условията на кредиторите за бюджетни икономии, накара еврогрупата да откаже миналата събота по-нататъшна отсрочка по спасителната програма на Гърция и така я остави без пари до днешния ден, в който тя трябва да плати над милиард и половина евро на МВФ до 18 часа Вашингтонско време или полунощ централноевропейско време.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че няма ново предложение за Ципрас, освен вече направеното. В програмата на другия председател – на Европейския съвет – Доналд Туск също нищо не е записано. След срещата с китайския премиер снощи, Туск заяви, че шансовете за решение ще намалеят, ако в неделя на референдума гърците отхвърлят пакета от реформи.

"Ако някой твърди, че правителството ще има по-силни преговорни позиции при отказ на референдума, това не е истина. Опасявам се, че при подобен резултат ще има дори още по-малко възможности за преговори", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!