Папата: Не за парите мислете, а за неспирните сълзи на бедните

OFFNews 28 февруари 2015 в 21:24 4706 8

Папа Франциск. Снимка: wikimedia

Ако парите се превърнат в идол, те „командват човешкия избор“ - докато днес има нужда от друг вид икономика, чрез който хората да изразяват всичките си способности.

Това заяви папа Франциск пред членовете на италианската Конфедерация на кооперативите, които прие днес на аудиенция, съобщава Радио Ватикана. На срещата присъстваха близо 7 хиляди представители на 3 милиона съдружници от 20 000 кооперативни предприятия, в които работят 543 000 души.

Папата призова да се намерят „форми, методи, поведение и средства за борба с „културата на изключване“, подхранвана от властта, която държи икономическите и финансови политики в глобализирания свят“.

Да се глобализира солидарността днес означава да се мисли за главозамайващото увеличение на безработните, за неспирните сълзи на бедните, за необходимостта от възобновяване на развитието, което да бъде истински пълен напредък на личността, несъмнено нуждаеща се от доход, но не само от него, каза папа Франциск.

Има риск да се заблудим, че правим добро, докато за съжаление се продължава само с правене на маркетинг и не се излиза от фаталния затворен кръг на егоизма на хората и на предприятията, в чийто център стоят парите, подчерта главата на Католическата църква.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови