Оспорват в руския Конституционен съд анексирането на Крим

OFFNews 30 юни 2015 в 15:44 2111 7

Председателят на руското Общество за защита правата на потребителите „Обществен контрол“ Михаил Аншаков и негови съмишленици са подали жалба в Конституционния съд, за да оспорят анексирането на Крим.

Като свое основание Аншаков посочва, че не е ясно дали законът, с който е анексиран Крим, съответства на Конституцията на страната.

В действащия Международен договор между Русия и Украйна за руско-украинската държавна граница полуостров Крим е записан като част от Украйна. Това поставя под съмнение легитимността на решението, смята Аншаков.

Решението на Аншаков да подаде жалба срещу анексирането на Крим идва дни след като руската комисия за наблюдение на средствата за комуникация включи блога му в черния списък.

В началото на миналата седмица пък Обществото за защита правата на потребителите „Обществен контрол“ написа предупреждение към руските туристи, които отиват на почивка в Крим, според което те трябва да искат разрешение от украинските граничари, за да посетят републиката. Предупреждението на организацията се основава на международното право.

Юристите на организацията обясняват още, че Крим и Севастопол са окупирана територия и затова туристите, които посещават тази територия, могат да бъдат съдени.

Само ден след публикуването на това предупреждение президентът Владимир Путин посочи организацията като пример за обслужване на интересите на чужди държави.

Именно затова е въведен терминът „чужд агент“, за да може други държави да не използват инструменти от този род за намеса във вътрешнополитическите ни работи, подчерта Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови