На младите руснаци не им пука за Путин и санкциите

Главният проблем на Русия е... ето това скапано шампанско

OFFNews 07 юли 2015 в 18:29 5020 16

Снимка Найт-аут

Нощ в Москва.

В момента Русия е в тежък конфликт със Запада и претърпява икономически сътресения заради санкциите. Но младите руснаци, особено в големите градове, прекарват времето си по барове и партита и хич не ги е грижа за политиката, пише американското онлайн издание Mashable в репортаж от Москва.

Десетки потни татуирани младежи в тесни дънки не спират да танцуват в хипстърския бар "Стрелка", докато от другата страна на реката - на Червения площад, хиляди "хиперпатриотични руснаци" внимателно слушат речта на президента.

Тълпата на митинга размахва руския национален флаг и крещи "Пу-тин! Пу-тин!", ала хипстърите в "Стрелка" хич не ги е грижа.

"Нам политика до фонаря" ("Боли ни фара за политиката") - тези думи можете да чуете от множество младежи от средната класа в Русия, отбелязва Mashable.

В наши дни Русия се намира в изострена конфронтация със Запада, икономиката ѝ е зле, безработицата се увеличава, а цените скачат.

Но в бар "Стрелка" не пият евтин алкохол, а коктейли, тъмна бира и шотове за по 10 долара и повече.

В продължение на месец репортерът на Mashable Кристофър Милър е анкетирал клубни промоутъри, галеристи, редактори на модни списания и организатори на нощни партита. Почти всички говорят за политическата апатия, която е типична за младите руснаци. Младите харчат за светски живот, колкото са харчили и преди 3 години.

Милър е забелязал и следния парадокс: младите руснаци хем обичат американската култура и се забавляват с нея, хем презират Запада.

Впрочем в Москва вече има и заведение с актуално политическо име - бар "Санкции".

В него полуоблечени рускини с каубойски шапки се въртят край масите, докато мускулести мъжаги пият скъпа водка и пушат наргиле. Диджеят започва да крещи "Никакви санкции! Никакви санкции", а тълпата на дансинга вдига високо ръце.

Студентките Алина и Алиса, които помолили репортера на Mashable да не ги пита за фамилните им имена, за да не четат за тях родителите им, отпиват от чашите с шампанско - почерпка от някакви мъже край бара.

Попитах ги кой е най-големият проблем в Русия в момента, пише Кристофър Милър.

Ето това скапано шампанско, отвръща Алиса, а на Алина ѝ е толкова смешно от отговора, че почти изплюва питието си.

После Алиса става сериозна: "Ние нищо не можем да променим. Само управляващите могат. Така че ще почакаме, докато те направят нещо."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!