НАТО твърди, че Русия иска да завземе Приднестровието като Крим

OFFNews 16 септември 2014 в 18:16 7372 31

Молдовски войници.

Снимка Wikimedia.

Молдовски войници.

Русия провежда някои сходни действия от хибридната война в Крим и Украйна и в отношенията си с друга държава - Молдова.

Това заяви генералът от въздушните сили на САЩ и началник на войските на НАТО в Европа Филип Брийдлов, цитиран от световните агенции.

Москва се е намесила в Украйна в защита на руското население с помощта на "малки зелени човечета" - униформени войници без разпознавателни знаци. Едновременно с това Русия трупа военни и продоволствие край границата под претекст, че провежда учения, но в крайна сметка се намесва и пряко, анексирайки Крим в единия случай и в подкрепа на проруските сепаратисти във втория, обяснява Брийдлов.

"Сценарият с малките зелени човечета, който се разигра в Крим, видяхме и в Източна Украйна. Днес сме свидетели как той отново е започнал, но този път в Молдова и Приднестровието", каза Брийдлов.

Руските войски направиха военна тренировка по-рано тази година в отцепената от Молдова територия на Приднестровието. Президентът на Молдова предупреди Кремъл да не се опитва да анексира региона, както направи с Крим.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин предупреди миналата година Молдова, че ако продължи да се сближава с Европа, може да загуби контрол над Приднестровието и да доведе до повишаване на цените на газа, идващ от Русия. 

Брийдлов заяви, че НАТО вече разбира как Москва прилага хибридната си война, но е важно да се разработи тактика за подпомагане на държавите в Източна Европа да удържат на атаката.

НАТО не може да се намеси във вътрешни конфликти на страни членки, но може да действа, когато бъде идентифициран ясен външен агресор. "Ако тази хибридна война се разрази, без да е ясно кой е нейният инициатор, това е вътрешен проблем само и единствено на дадената държава, заяви Брийдлов.

"В момента няма натовска политика по отношение на държавите, които са извън съюза и не са част от Руската федерация", добави той.

Генералът посочи, че без партньорството на Русия Европа не може да бъде в състояние на мир и свобода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!