Масов протест в Европа срещу пакта "TTIP"

OFFNews 19 април 2015 в 11:22 4632 6

Снимка ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди европейци протестираха снощи срещу плановете за Трансатлантически пакт за свободна търговия.

Протестът срещу пакта, известен със съкращението "TTIP", бе свикан в навечерието на поредния, девети кръг от преговорите между американски и европейски представители, който е насрочен за понеделник в Ню Йорк, съобщи БНР.

Демонстрации се състояха снощи в Брюксел, Мадрид, Хелзинки, Варшава и Прага, но най-много хора излязоха по улиците в Германия.

По информация на "Дойче Веле“ противниците на пакта са провели над двеста демонстрации в страната само вчера. Хиляди са се стекли в Мюнхен, Щутгарт, Франкфурт и Берлин.

Германците са основните противници на плана на американското правителство и Европейската комисия показва и именно те са събрали над половината от седемстотин хиляди подписа до момента, с които ще се прави опит да се ангажира Европейския парламент да спре пакта.

Основните опасения, свързани с TTIP, са, че с унифицирането на стандартите на Европа и САЩ ще доведе до наплив на генно-модифицирани храни в европейските магазини и ще предизвика влошаване на условията за труд в Европа.

Това ще са негативни последици, които правителствата на засегнатите държави няма да могат да възпрепятстват, тъй като ще бъдат подчинени на наднационални трибунали.

Привържениците на Трансатлантическия пакт твърдят, че от него ще се облагодетелстват не само многонационалните компании, но и обикновените граждани, защото либерализацията ще донесе ежегодни ползи от над сто милиарда евро за Евросъюза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови