"Ислямска държава" е екзекутирала над 600 затворници в един ден

ОFFNews 31 октомври 2014 в 17:13 12023 1

Оцелял затворник след клането показва раните си.

Снимка Human Rights Watch 2014.

Оцелял затворник след клането показва раните си.

Бойци на сунитската екстремистка групировка "Ислямска държава" (ИД) са екзекутирали систематично 600 затворници, предимно шиити, от затвор близо до Мосул на 10 юни 2014 г., разказват очевидци, пише в доклад на хуманитарната организация "Хюмънс райтс уоч".

След като превзели затвора, от ИД разделили затворниците на шиити и сунити, след което накарали над 600-те шиити да коленичат пред един пролом и започнали да ги разстрелват с картечници и автомати. Твърдението идва от 15 от затворниците, които успели да оцелеят, като се престорили на мъртви. Сред убитите имало и кюрди и язиди.

"Ислямска държава" натоварила близо 1500 затворници на камиони - едната колона с християни и сунити, а другата с шиити, язиди и кюрди - и ги закарали до 2 различни безлюдни места в пустинята на около 2 километра от затвора, твърдят оцелели. Сред излежаващите присъдата си е имало всякакви хора - убийци, насилници, но също така и такива, които не са извършили насилие.

Оцелял от шиитите описва какво е станало: "Те започнаха като ни казаха: "Всеки да си вдигне ръката и да каже номера си". Аз бях 43. Чух ги да казват 615, след което един мъж от ИД каза: "Тази вечер ще се гостим добре". Друг мъж зад гърба ми рече - "Готови ли сте?" Друг му отвърна с "да" - и започнаха да стрелят по нас с картечница подред на номерата".

"Един куршум ме уцели в главата и паднах на земята, тогава друг патрон ме удари в ръката. Бях в безсъзнание за около 5 минути. Мъжът до мен се просна на земята с дупка в главата, след като куршумът беше минал през нея. Преди стрелбата да започне, успях да целуна мъжете от двете ми страни, защото знаехме, че ще умрем. След като се сбогувахме, целунах снимката на дъщеря си и се помолих на Господ да ме спаси заради нея, защото нямаше кой да се грижи за нея, ако си отида", казва друг свидетел.

Хората допълват, че стрелците са се върнали при телата, за втори откос, след като са видели, че един мъж се изправя и започва да бяга, но им свършили мунициите и не застреляли всеки отново. След което джихадистите са подпалили купа с тела.

Според свидетелите около 30-40 души оцелели, като се търкулнали в падината, преструвайки се, че са мъртви, или като труповете на други затворници ги предпазили от куршумите. Няколко ранени мъже умрели, докато се опитвали да изпълзят от урвата.

Сунитите и християните били откарани в неизвестна провинция, където били държани няколко дни, разказва сунитски затворник. Той казва, че на първата вечер джихадистите отделили между 50 и 100 души, които само се представяли за сунити, но всъщност били шиити, и повече не ги върнали. Три дни след това ИД освободили всички християни и сунити, като ги закарали в Мосул.

12 от 15 интервюирани от "Хюмънс райтс уоч" затворници твърдят, че пазачите на затвора за го напуснали вечерта, преди "Ислямска държава" да пристигне. Нито иракските власти, нито правозащитната организация не са успели да посетят затвора Бадуш, защото той все още е в ръцете на ислямистите.

На 9 юни ИД качи клип, на който се вижда как биват екзекутирани стотици шиитски войници, като терористите твърдят, че бройката им е била 1700 души.

В часовете преди идването на джихадистите надзирателите в затвора спрели да дават храна и вода на затворниците, заключили ги в килиите и общите помещения и избягали от затвора, като се преоблекли в цивилни дрехи. 

"Ислямска държава" завладя Мосул, бягайте, ако можете", каза ми един пазач, но вратите бяха заключени. Вътре беше хаос, мислехме, че ИД ще ни обезглави всички, защото в нашето отделение бяхме само християни, язиди и кюрди", казва оцелял.

Цялата история може да прочетете на страницата на "Хюмънс райтс уоч".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови