Извънредно положение в Балтимор заради безредици

OFFNews 28 април 2015 в 07:46 4701 9

Извънредно положение в Балтимор заради безредици

Губернаторът на американския щат Мериленд Лари Хоган обяви извънредно положение в Балтимор, където избухнаха масови безредици заради смъртта на чернокож младеж при задържането му от полицията, съобщи БНР. В сблъсъците бяха ранени 15 полицаи. Губернаторът прати Националната гвардия на помощ на органите на реда. От днес до другата седмица кметът на Балтимор Стефани Роулингс Блейк въвежда полицейски час от 10 вечерта до 5 сутринта.

Напрежението в Балтимор се покачи рязко, след като по улиците на града групи от хора започнаха да обстрелват с камъни и подпалват полицейски автомобили. Телевизиите излъчиха кадри на плячкосване от разбит и запален магазин. По-рано беше съобщено за хвърляне на камъни, тухли и бутилки по органите на реда. Полицията отговори с изпращане на бронетранспортьори и използване на сълзотворен газ. Властите нарекоха нападателите „безобразни престъпници“ и „гангстери“ и наблегнаха, че вандалите нямат нищо общо с протестиращите.

Хаосът настъпи часове след погребението на 25-годишния Фреди Грей, който след като беше арестуван почина от фатално нараняване на гръбначния стълб. Все още не са ясни обвиненията, по които е бил задържан и обстоятелствата около нараняването му. Гражданското недоволство, което в продължение на седмица преминаваше без инциденти, започна след смъртта на чернокожия Грей. Демонстриращите са против расовото профилиране от полицията срещу афро-американски младежи и настояват за обвинения за униформените, задържали Фреди Грей. Семейството на починалия остро разкритикува проявите на вандализъм и припомни призива си за спокойствие.

Междувременно, ФБР разпространи информация за заплаха срещу полицията от три гангстерски банди в Балтимор, които се смята, че са се обединили, за да организират нападения спрямо униформени. Заради неустойчивата ситуация в града беше отменен бейзболен мач от Мейджър лигата.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13531

9

Traqn Savov

22.09 2016 в 09:35

Север-Изток: Мен пък ми мирише на гражданска война, на ранени на бити и избити.

Сорос и сорсоидчетата му няма ли да ударят едно рамо на протеста...

Той нали много обича да се вре, из протести..