Ердоган: ЕС да си гледа работата

ОFFNews 15 декември 2014 в 19:11 10046 13

Реджеп Ердоган.

Снимка AP

Реджеп Ердоган.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган каза на ЕС да не се меси във вътрешните дела на Турция и да се занимава със собствените си работи, съобщи Би Би Си.

Изказването на Ердоган идва в отговор на критиката на съюза спрямо скорошните арести на журналисти опозиционери на президента на южната съседка на България.

"ЕС трябва да си гледа работата и да запази мнението си за себе си", каза той.

Поне 24 журналисти бяха арестувани по подозрения в съзаклятничество с духовно лице, живеещо в САЩ, за подготовка на преврат.

Обиските в неделя бяха насочени срещу журналисти на вестник "Заман" и телевизия "Саманьолу", които бяха описани като близки до ислямския духовник Фетулах Гулен - духовен лидер на движение "Хизмет".

Бивш съюзник на Ердоган, Гулен живее в самоналожено изгнаничество в чужбина, защото е обвинен, че ръководи държава в държавата в границите на Турция.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че ако Турция иска да се присъедини към ЕС, тя трябва да уважава закона и изконните човешки права. Според нея арестите в неделя са несъвместими със свободата на медията, което е основен принцип на демокрацията.

"Какво знае Европа за въпросните операции, че да се чувства запозната с въпроса и да коментира? Не се притесняваме от нищо, което Европа може да каже, независимо дали ни приеме като член на съюза, или не", запита Ердоган в понеделник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!