Екзекуторът на американския журналист вероятно е британец

Ивайло Анев 20 август 2014 в 13:09 12063 14

Екзекуторът на американския журналист Джеймс Фоули вероятно е британец, съобщи британският външен министър Филип Хамънд, цитиран от Би Би Си. 

По-рано джихадистите от „Ислямска държава“, които контролират част от Северен Ирак, разпространиха видеозапис, на който се вижда как мъж обезглавява журналиста.

По всяка вероятност видеозаписът е автентичен, допълни Хамънд.

"Това е чудовищно видео, доказващо поредното престъпление на организацията "Ислямска държава" - изтъкна Хамънд. - Както личи, журналистът изглежда е бил екзекутиран от британец, но за окончателен извод е необходима допълнителна проверка."

"Отдавна вече предупреждаваме, че на сирийска територия, а сега и в Ирак, има голям брой британци. Тъкмо затова всички сегашни събития в тези страни пряко застрашават и нас самите, защото терористите, събрали боен опит, може да се върнат у дома, във Великобритания", отбеляза министърът.

Британски медии изтъкнаха, че от видеозаписа се чува, че убиецът на Фоули говори с акцент, характерен за предградията на Лондон, посочва агенцията, цитирана от БТА.

Говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Кейтлин Хейдън заяви по-рано днес, че американски експерти проверяват записа. Ако видеото се окаже автентично, това би било ужасяващо брутално убийство на невинен американски журналист, каза Хейдън.

Междувременно Би Би Си съобщи, че властите в САЩ са потвърдили, че във видеозаписа наистина е заснето убийството на американския журналист Джеймс Фоули.

Негови роднини също така потвърдиха смъртта му във Фейсбук.

Ислямистите заявиха, че са обезглавили репортера като отмъщение за неотдавнашните въздушни удари по позиции на „Ислямска държава“ в Ирак.

Телевизионният журналисти и фоторепортер Джеймс Фоули беше заловен от неизвестни въоръжени лица в Сирия през 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!