ЕС с последно предложение за Ципрас, Гърция се надява на "план Б"

OFFNews 30 юни 2015 в 16:54 10702 23

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер направи последно предложение на гръцките власти за споразумение за дълга, съобщи Reuters.

В предложението се включва ДДС за хотелите да стане 13%, а не 23%, каквото беше първоначално искането на ЕС.

Гръцки медии съобщиха, че премиерът Алексис Ципрас е преосмислил отказа си от споразумение и е започнал да анализира последното предложение на ЕК.

Според гръцкия вестник „Катимерини“ от кабинета са уведомили Брюксел, че проучват офертата. Ципрас е разговарял по телефона с Юнкер, с управителя на Европейската централна банка Марио Драги и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

По-рано днес финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис обяви, че страната няма да плати дължимата вноска от 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд, която трябва да се внесе до 30 юни.

Малко по-късно Гърция направи ново предложение за двугодишен спасителен план с преструктуриране на задълженията. Тя поиска заем от над 29 милиарда евро от Европейския механизъм за стабилност, с който да си разплаща задълженията до 2017 г.

Според изявлението на гръцкото правителство Атина винаги ще търси "устойчиво решение за оставане в еврозоната".

В същото време министърът на реформите, опазването на околната среда и промишлеността Панайотис Лафазанис обяви, че Атина има „план Б“, ако ЕС не поднови финансирането на Гърция.

Според мен на референдума гърците ще кажат „не“ на този шантаж от страна на Европа. След това и банките ще заработят, и всичко ще бъде добре. Липсата на пари от ЕС не е краят на света. Има и други източници, подчерта Лафазанис в интервю за „Россия 24“.

Министърът изрази надеждата си, че ще бъде намерено решение, но е категоричен, че дори и това да не се случи, ще излязат от ситуацията като победители.

Ние официално не сме искали помощ от никого, но всяка помощ сега няма да ни е излишна, и преди всичко от Русия. Това би било за нас голяма помощ, заяви Лафазанис.

Желание да помогне на Гърция да излезе от финансовата криза даде и Турция.

Готови сме да помогнем на Гърция да преживее икономическата криза чрез съдействие в областта на туризма, енергетиката и търговията. Турция ще се отнесе положително към всякакви предложения за съдействие, посочи турският премиер Ахмет Давутоглу.

В Гърция ще бъде изпратена турска делегация за среща на високо равнище, на която да бъдат обсъдени общите мерки за изход от кризата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!