Десницата във Франция с най-добри резултати на местните избори

Националистите на Марин Льо Пен също получават повече мандати

OFFNews 30 март 2015 в 07:45 3645 5

Снимка Булфото

Никола Саркози

На местните изобри във Франция партията "Съюз за народно движение" на бившия президент Никола Саркози печели между 64 и 74 департамента от общо 98, показват неокончателните резултати от втория тур.

Управляващата Социалистическа партия на президента Франсоа Оланд ще загуби между 26 и 30 департамента и ще държи не повече от 37 департамента, съобщи БГНЕС. До момента тя имаше общо 61 департамента.

Крайнодясната партия "Национален фронт" на Марин Льо Пен има 40% процентна подкрепа и значително увеличаване на местата й в местните съвети.

По думите на Саркози гласоподавателите "масово са отхвърлили политиката на (президента) Франсоа Оланд и неговото правителство".

"Днес лъжата, отрицанието и безпомощността бяха наказани", каза още бившият френски президент.

Според него изборните резултати свидетелстват за напълно очевидния отказ на избирателите да подкрепят левите сили. "Убеден съм, движението на десните в републиката ще бъде дълго и трудно, но съм убеден, че нищо няма да ги спре", подчерта Никола Саркози".

На свой ред премиерът Мануел Валс призна, че Социалистическата партия претърпя загуба на местния вот.

"Левите сили отстъпиха значително", "това е дълготрайна промяна на политическата обстановка във Франция", изтъкна премиерът.

Вторият тур показа силно подобряване на резултатите на нашето движение, коментира лидерът на френската крайнодясна партия "Национален фронт" Марин Льо Пен. Тя добави, че добрите резултати на НФ са основа за по-нататъшно движение напред. 

"Национален фронт" обяче няма да има ръководители на местните съвети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови