Два мандата лишават СИРИЗА от пълно мнозинство

OFFNews 26 януари 2015 в 07:35 6601 9

Алексис Ципрас

Снимка Reuters

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас

Два мандата лишиха радикалната лява партия СИРИЗА от пълно мнозинство в гръцкия парламент.

Това сочат резултатите от гласуването на парламентарните избори на 25 януари при 71.78% преброени бюлетини, съобщени от Министерството на външните работи. Те опровергаха първите резултати, според които СИРИЗА има пълно мнозинство.

Коалиция на левите радикални сили (СИРИЗА) е спечелила 36.04%. Така тя ще има общо 149 места в 300-членния парламент и няма да й достигнат два мандата за пълно мнозинство и самостоятелно управление.

7 партии влизат в новия гръцки парламент.

Дясноцентристката партия "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас е втора с 28.15% и 77 места в парламента.

Трета е крайно дясната "Златна зора" с 6,34% и 17 места.

Четвърта е центристката партия "Потами" (Реката) с 5,95% и 16 места.

Комунистическата партия на Гърция печели 5.43% и има 15 депутатски места.

Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК има 4,74% и 13 места, а седмата дясноцентристка партия "Независими гърци" (АНЕЛ) има 4,70% и 13 места в парламента.

Възможна е коалиция между СИРИЗА и АНЕЛ, заявена от лидера на АНЕЛ Панос Каменос.

От своя страна лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че Гърция отменя от днес мерките на строги икономии. "Днес гръцкият народ пише историята. Гърция обръща страницата, оставяйки в миналото мерките за строги икономии и пет години унижение", каза той и подчерта, че новото правителство на Гърция ще бъде готово на сътрудничество с ЕС и МВФ за постигането на "жизнеспособно" споразумение.

В отговор президентът на Бундесбанк Йенс Вейдман заяви, че Гърция ще получи помощ, само ако се придържа към задълженията си.

Отговорникът за икономическата политика на партията СИРИЗА Янис Милос заяви, че действието на програмата, съгласувана от гръцкия финансов министър Гикас Хардувелис с Еврогрупата, се преустановява. В отговор на въпрос какво ще прави в понеделник на срещата на Еврогрупата гръцкият финансов министър, Милос отговори: "Предполагам, че Хардувелис ще затвори конкретни дела от технически характер. Що се касае до програмата, която беше съгласувана от Хардувелис като представител на Самарас, то тя вече е мъртва."

След обявяването на резултатите от изборите и новината, че СИРИЗА печели, на ранните търгове на борсите в Австралия курсът на еврото спрямо повечето от останалите валути падна. Спрямо долара курсът на евррото е паднал с почти половин американски цент и е 1,1170 долара за евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!