Гърция не върна заема си, съдбата ѝ остава неясна

OFFNews 01 юли 2015 в 08:06 8693 37

Както беше декларирано от премиера на Гърция Алексис Ципрас, страната не плати дължимата вноска от 1.5 млрд. евро по заема си към Международния валутен фонд. Срокът изтече снощи и ситуацията около съдбата на Гърция остава неясна до провеждане на насрочения за неделя референдум, в който правителството пита гърците одобрява ли условията на кредиторите. 

Държавите от еврозоната отказаха да продължат спасителната програма за страната. Въпреки това вратата за преговорите остава отворена.

Международният валутен фонд потвърди, че Гърция не е платила вноската си и е станала първата развита икономика с просрочени дългове към финансовата институция, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Неплатената вноска - най-голямата в историята на фонда, е еквивалент на дефолт спрямо МВФ, отбелязва Ройтерс. Говорителят на фонда Джери Райс заяви, че в последната минута Атина е поискала отсрочване на плащането и добави, че МВФ е започнал да обсъжда тази молба. Гърция дължи на Фонда близо 21 милиарда евро, уточнява БНР.

Основна причина за това Гърция да откаже да плаща дълга си към МВФ беше неуспехът на вчерашните финални преговори за сделка с кредиторите. Министрите на финансите от еврозоната заявиха, че нямат достатъчно време, за да разгледат последните искания на гръцкото правителство за спасителна парична помощ.

Министрите на 18-те държави, от които се очакваше да гарантират заемите на Гърция снощи, категорично казаха на Атина, че вече няма техническо време до полунощ за формализиране на сделка и погасяване на вноската. Това се дължи на факта, че тя трябва да се одобри от националните им парламенти.

Освен искането за временна отсрочка до провеждането на референдума в неделя, премиерът Алексис Ципрас е настоял за трети спасителен пакет. Времето обаче е било твърде малко, за да се промени нещо снощи и да се обсъдят детайлите, обясни председателят на групата Йерун Дейселблум:

Това, което може да се промени, е политическата позиция на правителството, което ни доведе до тази злощастна ситуация. Ще обсъдим искането за нова програма в сряда. Такава винаги е възможна, защото Гърция още е член на еврозоната и на европейския Механизъм за стабилност. Но имайки предвид сегашната позиция на правителството, ще ни бъде много трудно да водим конструктивни разговори.

Телеконферентната връзка между финансовите министри тази вечер ще бъде посветена на вариантите какво да се прави при положителен и отрицателен вот на референдума в неделя за условията и мерките за реформи, искани от Гърция в замяна на парите. Еврогрупата продължава да настоява правителството да води кампания в подкрепа на техните предложения, а не против тях.

След плащане на вноската на МВФ в края на юли на Гърция й предстои плащане на друг заем - този към ЕЦБ и има риск тя отново да не може да го плати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!