Гласът на Русия: Информацията за гибелта на MH17 се крие преднамерено

OFFNews 02 септември 2014 в 20:35 11879 26

Ето какво звучи по руското държавно радио. Снимка: sxc.hu

Днес държавното радио Голос России излъчи противоречив фичър за малайзийския пътнически самолет, свален в Източна Украйна. Препечатваме го без съкращения:

Темата за загадъчната гибел на малайзийския Boeing в Украйна почти изчезна в западните медии. Известният японски журналист Кадзуо Кобаяши смята, че САЩ и Украйна нямат интерес да разкрият информацията, с която разполагат за инцидента, опасявайки се, че тя ще подкопае основанията за обвинения и санкции срещу Русия.

Опълченците в югоизточна Украйна взеха под контрол основна част от района на катастрофата на малайзийския Boeing. Но украинските военни продължават да обстрелват мястото на катастрофата с артилерия, сякаш се опитват да унищожат веществени доказателства.

Изглежда, че истината не трябва нито на Киев, нито на Вашингтон, нито на Брюксел, нито на западните медии, които съвсем неотдавна дружно обвиняваха в гибелта на пътническия самолет „проруските сепаратисти” и Москва.

Известният японски журналист Кадзуо Кобаяши предлага свои обяснения за това поведение на яростните критици на Русия. Ето какво каза той в интервю за МИА „Русия днес”:

- Най-странното тук изглежда това, че нито САЩ, нито украинското правителство не предоставят някакви сведения. В частност това се отнася до онези доказателства, които биха могли да бъдат отговор на съмненията, изложени от Русия. В действителност, ако САЩ заявяват, че самолетът е бил свален от руски „Букове”, или от опълченците, които са получили руска подкрепа, то за Вашингтон и Киев не би било лошо да представят доказателства за подобни версии. Но проблемът, според мен, е, че правителството на Украйна разполага с пълните данни по повод на инцидента с Boeing, но не иска да публикува тези данни. Разбира се, това е само моя лична гледна точка, но е възможно и Украйна да не може да ги публикува тези данни, защото в случая очевидна ще стане несъстоятелността на опитите да се прехвърли вината за гибелта на Boeing върху Русия.

Кореспондент: Защо всички онези страни, които толкова активно обвиняваха Русия веднага след инцидента, сега млъкнаха?

Кадзуо Кобаяши: Именно защото те не предоставиха никакви доказателства за вината на Русия. Ако разполагаха с доказателства, те биха представили данни и за Boeing, и за „Су”, който е бил забелязан до малайзийския пътнически самолет.

Кореспондент: Как според Вас ще се развива това разследване по-нататък?

Кадзуо Кобаяши: Аз не знам. Очевидно, че ако данните, които имат САЩ и украинските власти, ясно покажат, че малайзийският Boeing е бил свален съвсем не от опълченците, това изцяло ще подкопае основанията за обвинения и санкции спрямо Русия. САЩ и Украйна няма интерес да публикуват данни, които противоречат на всичко онова, което досега са говорили и правили. Затова съмненията остават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!