Германия въвежда винетки за чуждестранните шофьори

ОFFNews 31 октомври 2014 в 12:55 12320 4

Снимка Wikimedia.

Немското правителство ще въведе от 2016 г. пътна такса за чужденците в размер на до 130 евро годишен данък за ползване на магистралите му, съобщи "Ройтерс". 

Шофьорите ще трябва да плащат през интернет, като запишат регистрационния си номер, или на някоя бензиностанция в страната. Таксата ще се определя в зависимост от големината на резервоара и от природосъобразността на превозното средство, като максимумът дължима сума ще е 130 евро. Ще съществуват 10-дневни и 2-месечни винетки на цени от 10 и 22 евро.

Идеята на Бундестага е да си набавят нови средства за поддръжка на пътната инфраструктура, която в момента се използва от милиони чуждестранни автомобили. Това решение обаче може да се сблъска с Брюксел, който да обвини Германия в дискриминация на чуждестранните шофьори.

"Инфраструктурната такса е разумна и справедлива", заяви транспортният министър Александър Добринт, като добави, че приходите ще бъдат използвани за модернизация и поддръжка на пътната мрежа.

Министърът очаква приходи от 3,7 милиарда евро. Според него е несправедливо чужденците да ползват безплатно аутобаните, а същевременно немците да плащат такса в Австрия, Швейцария и Франция.

Германия вече има подобна пътна такса, но само за ТИР-овете, която се определя от пропътуваните километри в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови