В Литва обсъждат закон за защита от руски инвестиции

OFFNews 18 септември 2014 в 17:39 2939 3

Президентът на Литва Далия Грибаускайте предложи на правителството закон, който да защитава страната от руски инвестиции, съобщи Reuters.

Причината за предложените промени е, че според Грибаускайте инвестициите може да са заплаха за националната сигурност.

Ако промените в закона бъдат одобрени, инвестициите в стратегически за икономиката на Литва сектори на икономиката ще трябва да бъдат одобрявани от правителството.

Предложението за промени в закона беше предизвикано от информацията, че руска фирма е наела два големи имота близо до летище Сиаулиаи в Северна Литва, където са базирани самолетите на НАТО от Балтийския патрул.

Намираме се в сложна геополитическа ситуация и ще се борим за свободата на страната си и особено за стратегически сектори на икономиката ни, посочи съветникът на президента на Литва Гиерде Каминскайте-Салтерс.

Балтийски държави, сред които и Литва, поискаха от НАТО да увеличи присъствието си в региона, за да не допуснат евентуална агресия от страна на Русия.

В Литва живеят над 175 000 руснаци и Литва се опасява от повторение на сценария в Украйна – анексирането на Крим и подкрепата на Москва за проруските бунтовници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!