Британски изтребители са прихванали два руски самолета над Ла Манша

OFFNews 29 януари 2015 в 15:04 10127 16

Бомбандировача Ту - 95 МС известни още като мечките.

Вчера изтребители на кралските ВВС на Великобритания са прихванали два руски бомбардировачи Ту-95МС в небето над Ла Манша, близо до град Борнемут, съобщава Дейли Мейл.

Британските изтребители Eurofighter Typhoon са ескортирали руските бойни самолети, докато не са напуснали пределите на региона, който е „в сферата на интересите на Британия”. Отбелязва се че „мечките”, както са известни бомбардировачите Ту-95, не са пресекли границата на Великобритания.

Експерти предполагат, че Москва се опитва да напипа слабите места на въздушната отбрана и бързината на реакция на ВВС на Великобритания.

„Случаят е доста необичаен. Обикновено „мечките” прелитат покрай Норвегия и над Северно море. Възможно е да се проверява реакцията на британците при заплаха от юг” заяви Елизабет Кинтана, представител на Кралският обединен институт за отбранителни изследвания.

През последната година НАТО отчита повишена активност на руските бойни полети в Балтийския регион. По данни на Алианса за 2014 г. са прихванати над сто руски бойни самолета в района. Латвия, Литва и Естония приеха решение да усилят военното си сътрудничество и да увеличат финансирането на своите ВВС. Последният път изтребители на НАТО са прихванали руски военен самолет на 23 януари тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков