Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Барозу: ЕС спаси България от Русия

OFFNews 29 октомври 2014 в 16:26 7517 40

Жозе Мануел Барозу

Ако България не беше влязла в Европейския съюз, днес България можеше да е в позицията на Украйна. Това заяви Жозе Мануел Барозу на последната си пресконференция като председател на Европейската комисия, цитиран от БНР.

Разширяването на ЕС е едно от най-големите постижения в съвременната европейска история. Само за минута си представете, че България и Румъния не бяха се присъединили към ЕС в момента, в който го направиха. Тогава може би днес щяхме да обсъждаме не само за Украйна, а и за България или за Прибалтийските страни, посочи Барозу.

Проблемите около разширяването на Съюза ни най-малко не бяха заради България и Румъния. Не те причиниха проблемите, пред които се изправихме. Един от най-големите проблеми беше да покажем, че ЕС може да работи с 28 държави и с повече занапред, коментира той.

По думите му понякога решенията в ЕС се вземат трудно, но причината за това са не новите, а други страни членки.
Барозу подчерта, че не иска в Европа руската система, според която решенията се вземат от един човек.

От 2004 година, когато поех длъжността председател на ЕК, Съюзът почти се удвои по брой на членуващите държави. Приехме нов договор - Лисабонския, приехме и най-амбициозната в света екологична програма, предприехме дълбоки реформи в икономиката и банковия сектор. С амбициозното ни развитие, търговията и външната политика ЕС ще остане най-големият донор на помощ в света, най-важният търговски блок и най-голямата икономика в света. ЕС днес е по-силен и подготвен да се справи с предизвикателствата на бъдещето, категоричен е Барозу.

Той посочи, че не планира да заема нови ръководни постове и ще се отдаде на заслужена почивка.

Старият състав на Европейската комисия с председател Жозе Мануел Барозу ще приключи работа в петък. На 1 ноември новият екип с председател Жан-Клод Юнкер ще встъпи в длъжност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!