Готвят закон за фалита на граждани

24 март 2013 в 15:56 6820 26

Асоциацията на ощетените от кредитори готви проектозакон за фалита на гражданите.
Асоциацията на ощетените от кредитори готви проектозакон за фалита на гражданите.

Цветан Цеков

Физическите лица в България да могат да обявяват фалит, когато не смогват да плащат дълговете си, предлагат от Асоциацията на ощетените от кредитори (АОК). Те готвят проектозакон за частния фалит, който ще представят до няколко месеца. Идеята е да се защитят всички страни - както кредитополучателите, така и кредиторите, така че хората, изпаднали във временно финансово затруднение, да имат право и възможност да излязат от него.

След като през миналата година Румъния прие подобен закон, България остана единствената страна в ЕС, която няма такава законова уредба.

Всеки гражданин, изпаднал в неплатежоспособност, може да иска от съда обявяването му във фалит. За това той трябва да докаже, че с доходите си не може едновременно да покрие минималните изисквания за издръжка на живота - неговите и на семейството му и да погасява редовно вноските си по кредита. Той обаче ще трябва да посочи и разполагаемото имущество, което подлежи на осребряване. Оценяването става след като гражданинът подаде молба в съда. След това съдът дава срок на всички кредитори да се присъединят. След това като стъпка следва съдът да определи масата на несъстоятелността. Както знаете, от нея се вадят, според една наредба на Министерски съвет и ГПК определени вещи като гардероб, печка, легло. Останалото се предлага на публична продан и след осребряването по законовия ред се удовлетворяват кредиторите. В случай, че няма имущество за осребряване, може да се премине индиректно към съответния съдебен акт, с който ще се обяви фалита. Което пък означава, че кредиторите вече са лишени от възможността да предявяват претенции и искове срещу длъжника.

Интересно е да се отбележи, че дори и да не си мръднем пръста за такъв закон, дори и да не искаме, след най-много 5 години такива разпоредби ще ни бъдат наложени от Брюксел. В ЕС вече е готова директива по въпроса, която, дори и да използваме 3-годишния отлагателен срок, към 2018 г. най-късно, ще ни принуди да цивилизоваме отношенията между кредитор и кредитополучател.

Противниците на подобен закон се оправдават, че Законът за фалит на граждани ще бъде фатален за българската икономика. В България има липса на бизнес култура и прибързаното въвеждането на този закон ще спре плащането на сметки и кредити, смятат експертите. В Европа има работеща съдебна система, което е гаранция за справедлив процес. Когато съдия разреши фалит на частно лице, той го помилва и осъжда коректните му кредитори на загуба. У нас нещата ще се точат с години и резултатът от тях ще зависи от външен натиск.

Банките пък щели да вдигнат цената на кредита, за да могат да покрият загубите от неизплатените заеми. В България няма как да бъдат създадени работещи механизми за защита на банките от некоректни клиенти, казват негативистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!