ГЕРБ-ерите обявяват сексуалната си ориентация

Елица Мартинова 13 септември 2012 в 15:10 2442 6

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Снимка БГНЕС
Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Снимка БГНЕС

ГЕРБ ще изисква от кандидат-депутатите си догодина да представят декларация за сексуалната си ориентация, обяви председателят на парламентарната група в НС Красимир Велчев, цитиран от „24 Часа“.

„Най-вероятно мераклиите за попадане в листите на партията за следващия мандат ще трябва да го заявят писмено – така, както подписват декларациите си за лоялност към политическата сила“, обяснява Велчев.

Той счита това за мярка, която ще предотврати порочните практики със спекулации и изнудване чрез компромати на народни представители.

Лично Велчев нямал нищо против хомосексуалистите, но считал, че прикриването на сексуалната ориентация правело депутатите податливи на шантаж.

„Предлагаха ни всякакви хора от страната, когато оглеждахме имената за бъдещите листи. И за един от предложените, например, се получи анонимно касетка, от която ясно личеше, че човекът е хомсексуалист“, подкрепя твърденията си с пример Красимир Велчев.

Според него онези, които откажат да подпишат декларацията, не са достатъчно честни и нямат място в редиците на ГЕРБ.

Подобна идея имаха и депутатите от „Атака“. В началото на юли те внесоха законопроект за промени в изборния кодекс, който предлагаше всички депутати, президентът, кметовете и членовете на ЕП да подписват декларация за сексуалната си ориентация.

Темата около толерантността към хората с хомосексуална ориентация отдавна витае край депутатите от ГЕРБ.

В средата на май премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира решението на американския президент Обама публично да подкрепи еднополовите бракове.

„Всеки ден сме вторачени в своите проблеми, но за да се случи нещо, обществото трябва да узрее. Имам едно правило – под юргана на хората да не се бъркам. Нека се обичат“, бяха думите на премиера в предаване по bTV.

Също толкова либерална бе позицията на премиера и по повод скандала с Кирил Маричков-Младши, когото Ватиканът не прие за дипломат поради хомосексуалния подтекст на една от книгите му.

„Ние не сме против хомосексуалната ориентация на хората“, коментира тогава премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!