Пирамида за BitCoin-и рухна и завлече клиентите си с $387 милиона

OFFNews 12 февруари 2015 в 23:17 25675 10

43-ма вложители в пирамидата MyCoin чакаха днес пред полицейския участък, за да подадат жалба, но вероятността да си върнат парите е нищожна.

MyCoin - една от най-големите платформи за виртуални пари BitCoin внезапно затвори и завлече клиентите си с 387 милиона долара.

Платформата е базирана в Хонконг. Преди месец сайтът е затворил и са се появили съмнения за нещо нередно, но вчера е станало ясно, че борсата за виртуални пари е чиста пирамида и никога повече няма да отвори. Собственикът на платформата е изчезнал безследно преди около месец, а вложителите никога няма да могат да си вземат парите.

Според китайския сайт South China Morning Post борсата е класическа пирамида. Собственикът й е изплащал парите на първите си клиенти с парите на следващите регистрирани. Когато сумата е станала достатъчно голяма е избягал и затворил борсата.

MyCoin беше една от най-големите платформи за виртуални пари и вероятно най-доходоносната. Тя обещаваше (и допреди месец изплащаше) два и половина пъти по-големи суми от вложените. Допълнително клиенти са привличани с награди като последен модел мерцедес.

MyCoin не е първата борса за виртуални пари, която фалира, но е първата класическа измамна схема в света на новите пари, която сериозно поставя под въпрос доверието във виртуалната валута.

Почти няма вероятност вложителите да си получат парите или да предявят искания към собственика, защото нямат никакви документи за инвестициите си. Те са имали само справки за сметките си, но тъй като платформата използва анонимни транзакции, едва ли ще се докаже, че точно те са вложителите на тези пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!