Льо Пен поиска връщане на смъртното наказание във Франция

ОFFNews 08 януари 2015 в 19:54 5191 5

Марин льо Пен.

Снимка Reuters/Charles Platiau

Марин льо Пен.

Лидерът на френската крайно дясна партия "Национален фронт" Марин льо Пен обяви, че ще проведе референдум за връщане на смъртното наказание, ако победи на президентските избори през 2017 г., съобщи RT

"Аз лично вярвам, че смъртното наказание трябва да е опция в нашия законов арсенал. И никога не съм крила намерението си да дам на френските граждани възможността да се изкажат по въпроса чрез референдум", каза Льо Пен пред канал Франс 2.

Думите й бяха последвани от коментари относно "ислямския фундаментализъм", за който тя каза, че е "причина за хиляди смъртни случаи по света всеки ден".

Тя се закани да говори с президента Франсоа Оланд относно радикалния ислям и мерките, необходими за опазване на гражданите.

Последната екзекуция във Франция беше през 1977 г. Крайното наказание беше премахнато през 1981 г., въпреки че 62% от населението тогава го е подкрепяло. С времето обаче подкрепата за него е спаднала.

"Не бива да се страхуваме да изречем следното: това е терористично нападение, извършено в името на радикалния ислям. Времето за отричане и лицемерие приключи. Абсолютното отхвърляне на ислямския фундаментализъм трябва да бъде ясно и високо обявено", каза Льо Пен относно смъртоносната атака над редакцията на сатиричното списание "Шарли Ебдо".

Критиците на Льо Пен я обвиниха, че използва антиимигрантските и антимюсюлмански настроения в страната за политически цели.

Франция е дом на най-голямото мюсюлманско население в Европа, като някъде около 5 милиона от общо 65 милиона души практикуват исляма.

Изследвания показаха, че ако изборите бяха днес, тя щеше да победи на първия тур. Очаква се те да бъдат проведени април и май 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови