Вигенин: Ангелов не бива вече да ръководи групата за Сирия

Елица Мартинова 22 януари 2014 в 18:10 3141 2

Кристиан Вигенин, Снимка: БГНЕС
Кристиан Вигенин, Снимка: БГНЕС

"За мен въпросът с посещението на Страхил Ангелов в Сирия е приключен. Очаквам Народното събрание да предприеме съответните действия. Това, която то може да направи, е да изключи Ангелов от поста председател на Групата за приятелство със Сирия."

Това заяви в кулоарите на парламента външният министър Кристиан Вигенин в коментар по скандалното посещение на червения депутат Страхил Ангелов в Дамаск. Социалистът подчерта, че е научил за пътуването на колегата си твърде късно и не е имало възможност за реакция.

По думите на външния министър с визитата си Ангелов е заел страна в конфликта, която противоречи на позицията на Европейския съюз.

"Освен всичко друго, когато председател на такава група заеме страна в един конфликт, той не може да работи за приятелство със Сирия и с народа на Сирия, а за приятелство с президента Асад и неговите сподвижници. Това не е ролята, която председател на такава група може да има, особено в страна като България, която че част от ЕС и има много ясна позиция по темата", каза Вигенин.

Според външния министър случката трябва да послужи като предупреждение към всички депутати, които трябва да разберат, че в качеството си на народни представители не могат да действат едностранно. Той бе категоричен, че визитата на Ангелов не е израз на скрита позиция от страна на България.

"Не може държавата да се ангажира с подобни посещения в такъв момент. Още повече, че само преди няколко дни беше публикувана една невярна информация, измислица, за износ на оръжие от България през трета страна за Сирия", изтъкна Вигенин, визирайки репортажа на Reuters, в който се посочваше, че страната ни изнася през Русия оръжия за режима на Асад.

Вигенин изрази задоволство, че всички институции са реагирали "много ясно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!