Спряха правата на шест руски скиори заради допинг

OFFNEWS 23 декември 2016 в 16:39 6954 2

Правата на шестима руски състезатели по ски бягане, участници на олимпиадата в Сочи 2014, бяха спрени от международната федерация по ски днес.

Макар имената им да не бяха назовани, те вече станаха известни. Това са Александър Легков, Максим Вилегжанин, Евгений Белов, Алексей Петухов, Евгения Шаповалова и Юлия Иванова.

Новината дойде малко изненадващо ден след 22 декември, когато светът очакваше да научи "присъдата" на руските биатлонисти.

В крайна сметка се стигна до сделка - Русия се отказа от домакинството на две световни първенства и старт за Световната купа в Тюмен, а бяха наказани само двама биатлонисти, а останалите 29 посочени в доклада на на комисията Макларън, която разследва масовата употреба на допинг от руските спортисти, подлежат на допълнителна проверка.

Днес канадският адвокат Ричард Макларън, назначен като независим разследващ от Световната антидопингова агенция (УАДА), обяви доказателства за манипулации на проби на 28 спортисти, които съдържат цялата конкретика. В докладът му се описва целият този процес, при който са уличени повече от 1000 руски спортисти, като финансирано от държавата масово допингово състезание.

Руският президент Владимир Путин заяви, че е наясно с проблема с допинг при спортистите, но не приема, че това е държавна политика.

"Дадени са 28 атлети, при които има доказателства за манипулиране на проби. Те вече са репатрирани обратно в Лозана в Антидопинговата лаборатория, където повторният анализ на тези проби вече е започнал. Целта му е да се намери всякакви неблагоприятни аналитични констатации (AAFs), се казва в изявлението на МОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews