Наказаха сурово секссимвола на ски-бягането

OFFNews 29 ноември 2016 в 20:17 8920 0

Олимпийската шампионка по ски-бягане Терезе Йохауг беше сурово наказана за 14 месеца заради допинг, съобщи мениджърът й Йорн Ернст.

В пробата на състезателката от Норвегия преди сезона беше открито наличие на забранения препарат клостебол. Веществото се е съдържало в слънцезащитен балсам за устни, който й е бил даден от лекаря на националния отбор Фредрик Бендиксен и тя го е използвала по време на тренировъчен лагер в Италия в края на август.

"Вината на Йохауг е минимална, затова и дисквалификацията за 14 месеца е прекалена. Но правилата са жестоки", каза Ернст.

Йохауг, която е седемкратна световна шампионка, ще обжалва санкцията, за която първоначално се смяташе, че ще е само 2 месеца. Срокът от 14 месеца е поискан от норвежката антидопингова агенция, а окончателното решение ще вземе националния олимпийски комитет. При всички положения това означава нови месеци извън спорта за Йохауг.

"Не мога да разбера защо ме наказват толкова сурово. Как такова нарушение може да стане повод за толкова дълга дисквалификация", коментира изумена Йохауг.

Легендата в биатлона Оле Ейнар-Бьорндален подкрепи сънародничката.

"Доколкото разбирам това наказание не е окончателно, но дори и обсъждането на подобен срок е абсурдно. Тереза попадна в най-лошия възможен сценарий за един спортист", каза Бьорндален.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!