Мерят ръста и на ски бегачите

OFFNEWS 28 ноември 2016 в 14:48 2549 0

Инцидентът със скачача ни Владимир Зографски през миналата седмица, който не беше допуснат до състезание, защото се оказа "смален" с 1 см, може да има куп повторения и в останалите зимни спортове.

От международната федерация по ски (FIS) официално представиха ръстомер, с който ще измерват височината на състезателите по ски бягане. Това се случи по време на етапа за Световната купа в Куусамо (Финландия).

Целта на измерването на ръста на състезателите е да се избегне т.нар. Double Poling - техника в ски бягането, която позволява движение без крачка, а с бутане с щеките. По новите правила дължината на щеките не трябва да е повече от 83 процента от ръста на състезателя.

От FIS се надяват така да ограничат разпространението на тази техника, защото с тази мярка ще стане по-трудно физически на състезателите. Могат да се приведат и здравни аргументи срещу техниката, особено при децата, тъй като води до травми на ръцете и гърба.

Като цяло обаче мярката не даде голям ефект, тъй като на старта в Бейтостолен призовите места заеха ски бечачи с такава техника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови