Фуркад с поредна победа в биатлона, Краси Анев с нови точки за Световната купа

OFFNEWS 10 декември 2016 в 14:11 2268 0

Французинът Мартен Фуркад спечели поредна победа в стартовете за Световната купа по биатлон, след като постигна успех в преследването на 12,5 км в Поклюка.

Красимир Анев записа пък поредното си солидно представяне, като завърши 25-и на 2.28,6 минути зад Фуркад и две грешки в стрелбата си добави нови 16 точки към актива си за генералното класиране за Световната купа. Другият българин, който застана на старта - Антон Синапов остана извън зоната на точките - 52-ия.

Фуркад, който до вчера нямаше нито една победа в Поклюка в седемгодишната си кариера за Световната купа, успя да запише вече две в рамките на само 24 часа. Французинът отново беше безпогрешен в стрелбата и завърши за 30.27,4 минути.

Втори се нареди норвежецът Емил Хегле Свендсен също с безгрешна стрелба и изоставане от 6 секунди. Трети се нареди руснакът Антон Шипулин, който въпреки един пропуск на рубежа, финишира на 6,2 секунди от Фуркад.

Шипулин стана най-успешният биатлонист по брой призови места сред руските и съветските състезатели в този спорт. Днес той стъпи на почетната стълбичка за 33-и път, като изпревари с един подиум легендата Владимир Драчьов.

Шипулин се оказа най-сериозния съперник на Фуркад по време на 2/3-и от дистанцията, като след втората стрелба дори излезе начело, но французинът успя да го изпревари преди третото влизане на рубежа за стрелбата от положение прав.

Руснакът отново стреля по-бързо и поведе, но след това пропусна Фуркад пред себе си, като реши да запази сили за атака след последната стрелба. Двамата се бяха откъснали на 20 секунди от преследвачите си, но забавиха ход, защото грешка в последната стрелба можеше да се окаже фатална.

Точно това се и случи с Шипулин, който сбърка още с втория си изстрел. Докато въртеше наказателна обиколка, той видя, че Фуркад е стрелял безгрешно и тръгва към победата. В същото време Свендсен не сгреши и между него и Шипулин се поведе битката за среброто.

700 метра преди финала Шипулин пропусна Свендсен, за да може да планира атаката си в гръб, но в последните метри се провали и в крайна сметка норвежецът го изпревари с 0,2 секунди и завоюва среброто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови