Франция спечели мъжката щафета в Поклюка, нашите на крачка от топ 10

OFFNEWS 11 декември 2016 в 14:36 2598 0

Карето на Франция в състав Жан-Гийом Беатрикс, Кентен Фийон Майе, Симон Дестьо и Мартен Фуркад спечели щафетата на 4 по 7,5 км за Световната купа по биатлон в Поклюка, Словения.

Българския квартет Красимир Анев, Антон Синапов, Димитър Герджиков и Владимир Илиев остана 11-и, като се размина с възможността да завърши в престижия топ 10- Все пак нашите спечелиха 30 точки за временното генерално класиране за трофея. Зад нашите момчета остана щафетата на Словения, както и още 10 отбора от застаналите на старта общо 24. Съставите на Швеция и Южна Корея бяха дисвалифицирани и не влязоха в общото класиране.
Втори в Поклюка останаха руснаците, които вече започват да "уцелват" ваксата с призови класирания.

Максим Цветков бяга за Русия на първи пост и веднага зае ролята на лидер. При стрелбата обаче той пропусна и така позволи на италианеца Лукас Хофер временно да излезе начело. Хофер на свой ред сгреши два пъти при следващото влизане на рубежа и така Цветков си върна лидерството.

Постепенно темпото се успокои и дойде ред на вторите постове. В тях битката отново се водеше между руснака Антон Бабиков, италианеца Виндиш, украинеца Семьонов, а вече в битката влезе и Франция чрез Фийон Майе. Карето постепенно се откъсна от основната група и след първата стрелба имаше аванс от 20 секунди. Единствен украинецът стреля без грешка, но Бабиков и Виндиш го настигнаха бързо, а на четвърто място излезе легендата Оле Ейнар Бьорндален за Норвегия. За стрелбата прав и петимата пристигнаха заедно, но с чисти стрелби Фийон Майе и Семьонов тръгнаха първи, докато останалите наваксваха пропуските си.
На трети пост за победителите излезе Симон Дестьо като водач, а зад него вървеше руснака Матвей Елисеев с повече

от 10 секунди аванс пред следващите го норвежеца Бьонтегер и канадеца Дейвис. Стрелбите отново пренаредиха класирането след първия, като единствено Дестьо запази лидерството си и предаде с 20 секунди аванс на последния Мартен Фуркад пред италианеца Бормолини и германеца Симон Шемп. За Русия пък пое Антон Шипулин, който реши да търси развръзка на рубежа и караше в спокойно темпо.

Тактиката му се оказа правилна. На първата стрелба единствено той не сбърка и така доближи лидерите. На втората стрелба Шипулин изоставаше с 20 секунди на Фуркад и водеше с толкова на германеца Шемп. Конфигурацията се запази до края, като Шипулин удържа атаките на германеца и осигури среброто за тима си с изоставане от 15,7 секунди от французите, които завършиха с време 1.11:56,5 часа. Нашите представители остана на 2:18,0 минути зад тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови