Живеещите край булеварди изложени на по-голям риск от деменция

OFFNews 05 януари 2017 в 11:54 3507 1

Хората, които живеят близо до главни пътни артерии имат по-високи нива на деменция, показва изследване, публикувано в авторитетното медицинско списание Lancet.

11% от случаите на деменция са при хора, живеещи на разстояние до 50 метра от главен път.

Причината би могла да е свързана с интензивното движение, показва още проучването, цитирано от Би Би Си.

Учените, които са изследвали близо 2 милиона души в Канада повече от 11 години, смятат, че по-сериозното замърсяване на въздуха и шумът на трафика могат да причинят възпаление на мозъка.

Въпреки това конкретните причини за болестта, която буквално "ограбва" спомените на хората и намалява мозъчната активност, остават са ясни.

От деменция страдат приблизително 50 милиона души по света.

Проучването проследява почти два милиона души в канадската провинция Онтарио между 2001 и 2012 г. При него са регистрирани 243,611 случая на деменция. Установено е, че рискът от заболяване е най-голям при тези, които живеят най-близо до главни пътни артерии.

В сравнение с тези, които живеят на 300 м от главен път рискът е:

- 7% по-висок в рамките на 50 метра;

- 4% по-висок между 50 и 100 метра;

- 2% по-висок между 101 и 200 метра.

Изследователите смятат, че други рискови фактори, предизвикващи деменция, са бедност, затлъстяване, ниско ниво на образование и тютюнопушене.

Д-р Хонг Чен от "Обществено здраве" в Онтарио, който е и един от авторите на проучването, заяви: "Увеличаването на населението и урбанизацията са принудили много хора да живеят близо до пътища със сериозен трафик и растящите нива на деменция могат да представляват голяма тежест за бъдещото обществено здраве".

"Необходими са още изследвания, за да се разбере връзката със заболяването, особено при различните аспекти на трафика, като замърсители на въздуха и шум", добави д-р Чен.

Изследователите предполагат, че ултра фините частици, азотните оксиди и частиците от гума също могат да имат връзка.

"Все пак проучването разглежда местата, където живеят хора, диагностицирани с деменция. По тази причина не може да се докаже, че пътищата са причина за заболяването", заяви професор Мартин Росър от Националния институт на Великобритания за "Здравни проучвания" и директор на изследването.

"Със сигурност е правдоподобно, че замърсяването на въздуха от изгорелите газове може да доведат до мозъчна патология, която с течение на времето да увеличи риска от деменция", добави професор Том Денинг от Центъра за деменция в Университета в Нотингам. Той смята проучването за "интересно и провокативно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews