Защо малките деца обичат да казват "Не"

OFFNews 20 декември 2016 в 14:22 2617 0

Всяка майка е чувала хиляди думата „НЕ” от своето дете...

Учените са доказали, че децата от 2 до 3-годишна възраст спорят с родителите си от 20 до 25 пъти на ден. Може да се изморите само гледайки тези цифри. Важно е обаче да разберем причината за това тяхно поведение и да положим нужните усилия, за да успеем да се преборим с непрестанните откази.

Повечето деца са упорити, искат да се изпълнява всяко едно тяхно желание. Те не разбират кое е правилно и кое не. Затова тази трудна задача остава на вас.

Едно от първите неща, които трябва да разберете е причината за тяхната непреклонност. Всеки един отказ и конфликт започва от някъде и затова трябва да сте търпеливи. Децата не приемат компромиси, но винаги може да се намери изход от ситуацията.

Подрастващите малчугани тепърва започват да се отделят от родителите си и изследвайки света около тях, непрекъснато преоткриват себе си емоционално и социално. Осъзнавайки, че могат да упражняват контрол над вас, децата често ви подлагат на различни изпитания. Понякога думата „не” е проява именно на подобен род любопитство. То иска да види реакция ви и да изпита до къде се простира границата на вашето търпение. Предизвикването на гняв във вас е често крайната цел и вместо да ви се подчини, детето е стимулирано от вашето нетърпение. Това го кара да се чувства по-важно и значимо и започва да осъзнава, че неговите действия имат последици.

Голяма част от родителите забраняват много неща на децата си и се опитват да ги поучават за всяко едно тяхно действие, забравяйки, че всички тези пакости са нормална част от тяхното развитие. След думичката „не” често следва наказание. На свой ред детето иска да получи тяхното одобрение и с времето те успяват да го направят кротко и послушно, но на каква цена?

Мили родители, важно е да разберем, че подобен тип възпитание в дългосрочен план не води до нищо хубаво.

Да, ежедневието ви ще е доста по-спокойно, но за сметка на това детето ви ще изгуби вяра в себе си. Започне ли да се подчинява изцяло на другите то трудно ще взима решения, ще изгуби своята самоувереност и рядко ще прави самостоятелен избори.

По този повод, бихме искали да ви представим и няколко съвета, които ще ви помогнат в борбата с вечното детско отрицание.

1. Не вземайте винаги вие решенията.

Един от най-елементарните начини да се преборим с думата „не” е да задаваме въпроси. Така възможността да получите отрицателен отговор е по-малко вероятна, защото детето ви не се чувства притиснато от някакъв вид забрана, а напротив – давате му шанс да направи собствен избор. Така то ще придобие самочувствие и има по-голяма вероятност следващия път да чуете „да” вместо „не”.

2. Дайте му причини за вашите желания.

Ако обясните първо защо искате точно това от него ще си спестите доста главоболия. Въпреки, че не са като нас и няма да разберат абсолютно всичко, понякога децата също се нуждаят от обяснения. Нека бъдат по-простички и кратки, но им дайде поне една причина и ще видите как шансовете да ги убедите ще станат доста по-големи.

3. Пробвайте метода на имитацията.

Всички малки деца обожават да имитират и да повтарят действията и думите ви. Един от най-лесните начини е да ги подмамите именно с това. Ако детето ви например не иска да си облече якето, а навън започва да захладнява, вместо да спорите с него и да го убеждавате, че трябва да го облече просто му кажете: „Стана ми студено, ще си облека палтото. Сигурно и на теб ти е - искаш ли да облечеш и ти твоето?”

За съжаление, има и моменти, в които, каквото и да правим, децата винаги си знаят своето. Важното е да се стараем да ги разбираме, да им помагаме в опознаването на света и да ги отгледаме с любов...

А вие как се справяте с вашите малчугани в подобни ситуации?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови