Закриват ТЕЛК-овете, заместват ги с медицинска и социална комисии

OFFNews 26 януари 2016 в 17:30 9467 6

Снимка БГНЕС

Държавата закрива Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК). Експертизата за трудоспособността вече ще со осъществява от две комисии – медицинска и социална.

Медицинската комисия ще наследи досегашните ТЕЛК-ове и ще преценява вида на увреждането, а социалната комисия ще преценява дали да бъдат отпуснати социални придобивки на съответния човек и какви да са те.

Здравният министър Петър Москов предлага всеки лекар с необходимия стаж и квалификации по специалността си да може да съставя медицинска експертиза за увреждане, като при необходимост експертизата ще се прави и от няколко лекари.

Медицинската експертиза ще бъде изпращана по електронен път до социалните служби. Социалната комисия ще изготвя план за всеки освидетелстван. В зависимост от спецификата на работата му ще бъдат давани добавки и помощи и при възможност ще бъде интегриран отново на работа.

За социалната комисия ще отговаря социалното министерство.

Променя се и структурата на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). Тя основно ще се занимава с методическа и контролна функция.

Петър Москов уточни, че лекарите, които досега са работили в ТЕЛК, ще могат да участват в новите комисии.

По думите му идеята на министерството не е да се увеличи броят на трудоустроените, а хората с увреждания да бъдат реинтегрирани в обществото.

С новите комисии няма да се спестяват и пари, а средствата да бъдат насочвани към най-нуждаещите се.

Инвалидната пенсия е заместващ доход и ако през новата система политиките на двете министерства доведат до това, че човек може да се върне на работа и да получава пълноценно доход, какъвто е получавал преди това, не би следвало да получава инвалидна пенсия. Пенсионните добавки обаче не трябва да отпадат там, където доходът е по-нисък, коментира Москов.

Очаква се новата система да заработи от 2017 г., като целта е да се спре безконтролното отпускане на инвалидни пенсии.

За да стане това, необходимите законови промени ще влязат за гласуване в парламента до лятото.

Пълният пакет промени ще бъде представен официално до няколко дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!