Влизаме в болница с пръстов отпечатък от 25 септември

OFFNews 21 април 2016 в 13:59 4574 6

Влизаме в болница с пръстов отпечатък от 25 септември. Това обясни Мартин Банков, главен експерт в дирекция „Информационни процес и сигурност на информацията“ в НЗОК.

Прототипът на системата ще бъде готов до 80 дни. След това болниците ще трябва да си осигурят четците, тъй като от 25 септември ще работят задължително с тях. 

За аптеките и останалите здравни структури пръстовият идентификатор ще бъде въведен, след като системата е успешно внедрена в болниците, обясни Банков. 

Всеки пациент ще може да се регистрира и да си изтегли мобилно приложение за своя смарт телефон, в което при всяка регистрация в регистрационната система ще получава съобщение, че е извършена регистрация и че той се е автентикирал със своя уникален номер за извършена определена медицинска услуга. След приключване на одобрението на заплащането на определена дейност, извършена за пациента в НЗОК, той ще може да получи и съобщение за каква дейност каква сума е изплатена, посочи Банков.

Мобилното приложение ще бъде достъпно също след 25 септември. За около 3% от гражданите ще има проблем при определянето на идентификационен номер заради спецификата на работата, която те извършат, като фризьорите например. Децата до 14 години ще влизат в болничните заведения с ЕГН-то си и с пръстовия идентификатор на техния родител или близък, който ги придружава, тъй като събирането на данните за тях е против закона. Възрастните пациенти, които не могат да напускат домовете си, ще могат да посочват неограничен брой лица, които да са упълномощени да вземат лекарствата им например, разясни той.

Мартин Банков уточни, че няма начин от уникалния идентификационен номер да се възстанови пръстов отпечатък. 

Уникалният идентификационен номер представлява код, създаден въз основа на сканиране на произволни точки от пръста. По този начин има изключителна висока надеждност да се установи физическото присъствие на лицето. Това е идентификатор, който може да бъде внедрен относително бързо за сравнително малки разходи. Подобен тип електронен идентификатор може да има много широко приложение. Той ще бъде използван и при електронни рецепти, електронни направления, електронно пациентско досие, допълни експертът. 

Уникалният идентификационен номер е код – поредица от нули и единици, който се генерира на базата на пръстовия отпечатък, но този пръстов отпечатък няма да се съхранява никъде, в никакви електронни системи на НЗОК. Той претърпява преобразование и при преобразуването на реалния сканиран отпечатък в код се ползва не снимката на пръста ви, а картата на направлението плюс само два от трите микроелемента на всеки рисунък на пръста, каза той.

Нуждите на здравната система са належащи и затова преценихме, че не можем да изчакаме създаването на национален електронен идентификатор, обясни Банков.

Срещу въвеждането на пръстовия идентификатор се обявиха лекарите, медиците в Спешна помощ, както и Българският лекарски съюз. Това беше и една от промените, срещу които лекарите излязоха на протест. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12041

4

j

21.04 2016 в 16:19

преките роднини на дядо ти и лицата които той посочи имат право да си сложат техният пръстов отпечатък вместо дедовия. на луди ли се правите или неща дето се говорят от месеци ги чувате до половина?

13277

3

66

21.04 2016 в 14:45

Дядо ми на село извади тава с картофи от фурната и си изгори и двете ръце.

От къде точно ще му вземат отпечатък ?

От дедовия ли ?

77927

2

El Commandante

21.04 2016 в 14:36

"Всеки пациент ще може да се регистрира и да си изтегли мобилно приложение за своя смарт телефон"


Ахахахахахаххахахахаха, ГЪРЧА СЕ от смях,ахахахахахахахахаха....

Чуда се на коя от бабите ми първо да купя смартфон, па после да и организирам семинар на Велинград за обучение с новата техника,ахахахахаха.....

ШИБАНИ ИДИОТИ!!!

77927

1

El Commandante

21.04 2016 в 14:34

Интересно примерно в трета градска къде ше бъде поставен четеца-некъде по отзяващите черчевета и ръждясалите пейки в приемната на детското или отпред на входа при бабата с гевреците.