Въвеждат тестово системата за спешност при обаждане на Бърза помощ

OFFNews 12 октомври 2016 в 15:50 3679 1

Въвеждат тестово системата, по която ще се определя спешност при обажданията до Бърза помощ. 

Протоколите за т.нар. триаж вече са одобрени и ще започнат да действат от този месец, а крайният срок за въвеждането им е март догодина, съобщи здравният министър Петър Москов. 

Въвежда се въпросник, чрез който ще се категоризира степента на спешност на даден случай. В категория с код "червено" ще попадат най-спешните пациенти, с животозастрашаващо състояние, в категория с код "жълто" - относителна спешност, когато пациентът е с потенциална опасност за живота, а в категория с код "зелено" - минимална спешност, когато пациентът не е с непосредствена опасност за живота. 

Трябва да има определен период на време, в което работещите в Спешна помощ да свикнат с новата система на работа и гражданите да са достатъчно сигурни в това, че новата система работи в името на реалната спешност, коментира Москов. 

"Някакво дете имало кошмар или някой го болял зъб – това не са случаи за спешна помощ", подчерта министърът, като допълни, че не може на едно дежурство да има 200 или 300 повиквания, голяма част от които не са свързани с реална спешност.

Според Москов именно това е основната причина за недоволството на спешните медици в София, които излязоха на протест тази сутрин. 

"Нека първо да кажем следното – че няма лекар в софийска Спешна помощ, чието възнаграждение да е под 2000 лева. Дори са много над това. Тоест от финансова гледна точка вследствие на вече втора година последователни действия възнагражденията в Спешна помощ се увеличиха рязко", посочи той. 

"Не съм казал, че доходите им са достатъчни на фона на много тежкия труд, който те извършват", поясни Москов.

По думите му промени, свързани с условията на труд и с автопарка на Спешна помощ са заложени в големия проект за преструктуриране, ремонт и обновяване на центровете за Спешна помощ и купуването на 600 нови линейки, който вече е одобрен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews