Уникална видеоасистирана операция спаси живота на 73-годишен мъж в "Токуда"

OFFNews 09 януари 2017 в 12:23 3432 1

73-годишен мъж беше подложен успешно на сложна изцяло видеоасистирана операция за отстраняване на тумор на прехода между хранопровода и стомаха в болница "Токуда". 

Интервенцията се извършва за първи път в България и представлява единствен шанс за пациента, който страда от злокачествено образувание и няколко съпътстващи заболявания като аортна високостепенна клапна стеноза, белодробна тромбоемболия и вторична анемия.

Пациентът постъпва с оплаквания като невъзможност за преглъщане и хранене и загуба на тегло от 20 кг за месец.

Гастроентеролозите в "Токуда" откриват туморa, които е локално авансирал и пречи на нормалната храносмилателна дейност на пациента. Операцията е възможна, но множеството съпътстващи заболявания затрудняват извършването на голяма по обем отворена хирургия.

След мултидисциплинарно обсъждане д-р Цветан Минчев, началник на Гръдна хирургия, и д-р Веселин Маринов, началник на Лапароскопска хирургия в "Токуда", решават да извършат комбинирана лапароскопска и торакоскопска операция, до този момент неосъществявана в България.

„Отстранихме част от хранопровода и стомаха през няколко малки отвора съответно в гръдния кош и корема и изградихме нов преход между тези два органа на храносмилателната система в торакса. Всичко това се случи без отваряне на гръдната стена и без разрези на корема", обяснява подробности за сложната хирургическа намеса д-р Минчев.

Той допълва, че операцията е изключително сложна в технически план, но е много щадяща и дава отлични резултати за пациента. Изцяло видеоасистираната хирургия позволи на пациента да се храни през устата още на четвъртия ден след операцията и на седмия да бъде изписан.

„Най-ценното в случая е мултидисциплинарният подход и отличната колаборация между екипите, практикуващи миниинвазивни техники. Само минимално инвазивните подходи, които използвахме, дават шансове на болни с толкова широка придружаваща патология", добавя д-р Маринов.

Благодарение на мултидисциплинарните екипи хирурзи и виртуозните щадящи подходи, които използват, пациентът е изписан и се възстановява при своите близки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12362

1

nickplam

09.01 2017 в 13:39

Изключително рискована и смела операция са направили. Напоследък все по-рядко се чува за подобни постъпки. Браво на докторите. Да е жив и здрав пациента.