Центърът за деца с аутизъм в Горубляне е пред закриване

Специализираното заведение се нуждае от 6 хил. лв. всеки месец

Катя Димитрова 06 юли 2016 в 12:49 7807 1

Снимка Сдружение "Аутизъм днес"

Въпреки че беше открит съвсем наскоро, първият по рода си в България Център за приложен поведенчески анализ за деца с разстройства от аустистичния спектър в столичния квартал "Горубляне" вече изпитва сериозни финансови затруднения.

Причината е, че осигуряването на висококвалицифирани кадри, които се грижат за терапията на децата, струва много скъпо, обясни в интервю пред OFFNews Владислава Цолова, един от съучредителите на специализираното заведение.

Сертификатите на поведенческите технолози се „обновяват“ с т.нар. супервизия. Тя струва 80 евро на час и се провежда най-малко един път седмично. За сравнение, таксата, която родителите заплащат в центъра, е 20 лв. на час. Средствата, които не достигат на центъра, са около 6 хил. лв. месечно.

Въпреки големия брой на дарителите, съпричастни към каузата за лечение на аутизма у нас, намирането на необходимата сума всеки месец остава предизвикателство. Засега основателите на заведението разчитат именно на дарения, докато очакват държавата да спомогне новоизграденият център да „стъпи на краката си“.

Центърът по приложен поведенчески анализ бе открит в края на септември миналата година. В него се полагат грижи за 25 деца. Още 30 деца са в листата на чакащите, която непрекъснато нараства.

Съществуването му е изключително важно, тъй като само в него се предлага сертифицирана терапия по най-модерната в световен мащаб техника за лечение на аутистични разстройства - Приложен поведенчески анализ (Applied Behavior Analysis).

Методите са считани за най-напредналите терапевтични и образователни интервенции за деца с аутизъм и развитийни разстройства. Големият брой на научните доказателства, подкрепящи ППА, е довел до няколко независими организации да одобрят и подкрепят ефективността на метода.

Интервюто можете да прочетете в Nauka OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови