Стефан Константинов: Въвеждат лимити на база болести

OFFNews 13 ноември 2015 в 19:49 1800 0

Не е вярно, че вече няма да има лимити, както обявиха от ръководството на здравното министерство. Това е популизъм, за да се харесаме на хората. Лимити ще има, но те ще са на база болести. Това обяви бившият здравен министър Стефан Константинов пред bTV.

От лимита като цяло не може да се избяга. Здравната каса има бюджет, който е ограничен – 3,2 млрд. лева. Какво ще се случи, ако болниците представят на Касата фактури примерно за 5 млрд. лева, тя какво ще направи, при положение, че няма промяна в системата – или ще фалира, или ще каже да спираме плащанията. Сега обаче казват, че могат да се лекуват например 50 пневмонии, това е прочитът на бюджета за следващата година, коментира Константинов.

Като види човек разбивките в бюджета и става ясно, че няма реформа и нищо не се случва.

Говореха за разделяне на пакетите, но в допълнителния пакет бяха отделени само 3 клинични пътеки. Мит е обаче, че сега операциите се извършват веднага, когато не е наложително. От отделените в допълнителния пакет клинични пътеки може да се спестят около 3 млн. лева, което е нищо на фона на бюджета, подчерта Константинов.

Той посочи, че за разделянето на пакетите съдът ще има сериозна тема за размисъл.

Не го намирам за никак теоретично обосновано и няма да доведе до нищо хубаво в здравеопазването. Така се нарушават правата на българските граждани – някой ще определя дали вашето заболяване е социално-значимо или не, допълни той.

Д-р Константинов заяви, че е разочарован, защото министър на здравеопазването не е имал такава свобода на действие от 2000 г. насам.

След това всичките министри, които съм следил, съм знаел горе-долу поради каква причина имат някакви ограничения в своята дейност – дали вътрешнопартийна, дали поради коалиционни формати. Сега имаше уникална възможност нещата да се променят, коментира бившият здравен министър.

Той обясни, че и по времето, когато е бил министър, е имал ограничения. Като пример той посочи, че въпреки че е имал подкрепата на премиера Борисов, в Народното събрание партията на Борисов не е гласувала неговите предложения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови