Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Стартира първият онлайн портал за най-честите автоимунни заболявания

Актрисата Стефания Колева става посланик на информационната кампания „Пробуди се“

OFFNews 11 октомври 2016 в 21:28 6073 0

Стартира първата онлайн платформа за най-често срещаните автоимунни възпалителни заболявания - www.probudise.bg.

Порталът е резултат от двегодишни усилия на фондация „В помощ на здравето“, пациентски организации, българските медицински дружества по ревматология, гастроентерология и водещи дерматолози.

Мисията на www.probudise.bg е хората със заболявания като псориазис, ревматоиден артрит, улцерозен колит и други автоимунни заболявания да могат да намерят проверена и актуална информация на едно място. В онлайн портала всеки, който се интересува, ще може да открие полезни съвети от водещи специалисти, новини, видео материали и лични истории на хора, които са успели да се справят със заболяванията си.

Автоимунните заболявания все още са нелечими и са за цял живот, но добрата новина е, че медицината напредва, и е от особена важност хората с автоимунни заболявания да бъдат информирани, отбелязаха доказани специалисти в областта.

Голям проблем в България е липсата на адекватната информация, което води и до забавяне на диагнозата, за някой заболявания това забавяне може да достигне и до над 10 години. Това води до непоправими последствия, често до тежка инвалидизация, допълват специалистите.

Автоимунните заболявания се развиват, когато имунната система, която защитава организма от болести, разпознава здравите клетки на тялото като чужди. В резултат на това имунната система атакува здравите клетки. В зависимост от вида автоимунното заболяване може да засегне една или много различни видове телесна тъкан.

Съществуват около 80 различни автоимунни заболявания, като най-разпространени са псориазис, псориатичен артрит, ревматични заболявания и възпалителните чревни заболявания.

В света боледуващите от псориазис са приблизително 125 милиона (2% до 3% от населението). В България липсва регистър за болните от псориазис, но се счита, че засегнатите са над 150 000 души. Плашещата новина, е че при ревматоидния артрит се забелязва подмладяване на заболяването. В България от ревматологични заболявания страдат 100 000 души, а хората с хронични възпалителни чревни заболявания са 25 000.

Зад мисията на онлайн платформата www.probudise.bg застана актрисата Стефания Колева, която също се бори с автоимунен проблем.

Тя подкрепи каузата с думите: „Когато си отчаян и в безизходица, може лесно да залитнеш към непроверени и опасни методи. Пациентите се лутат в море от съвети, бабини рецепти и съмнителни диети. Затова приех да стана посланик на идеите и мисията на „Пробуди се“, защото от опит знам колко е необходимо да съществува подобна информация в интернет пространството. Онлайн платформата ще позволи на страдащите пациенти да са наясно със заболяването си и пътя, който трябва да извървят, за да поддържат добро качество на живот.“

Създаването на „Пробуди се“ е резултат от общите усилия на младите медици от Асоциация за развитие на медицинската общност с подкрепата и редакцията на пациентските организации: Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит, Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България, Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев, Българската асоциация „Болест на Крон и улцерозен колит“ .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!