Спешната помощ в България вече се плаща според преценката на лекаря

Масово случаи на пациенти, платили в спешните кабинети - меренето на кръвно и системата струват по 10 лв.

OFFNews 17 август 2016 в 10:58 21662 5

Спешната помощ в България вече е безплатна само по закон, но не и на практика. Прегледите в спешно отделение в различни болници в цялата страна вече се оказват платени, тъй като лекарите вземат пари според състоянието на пациента.

Оправданието за вземането на пари от болните е, че лекарят преценява състоянието на пациента. Явно когато се окаже, че оплакванията не са животозастрашаващи, безплатната спешна помощ придобива характеристиката на частен преглед.

В някои спешни отделения имало дори ценоразписи – точно колко струва всяка услуга и манипулация, твърдят наши източници.

Вратичката, която използват лекарите за тази огромна корупция в болничната система, вероятно е проектът на наредба за утвърждаване на медицински стандарт „Спешна медицина”, предложен от Министерство на здравеопазването, според която пациентите се делят на категории – червен, жълт, зелен.

Трите категории пациенти се отнасяха за линейките, но явно се прилагат и на място в спешните кабинети.

Според наредбата пациентите в най-критично състояние са с червен код, с жълт са тези с потенциална опасност и признаци, които могат да доведат до смърт и със зелен код са болните, които се смятат за стабилни, при които има нисък риск от настъпване на усложнения.

Друга причина за заплащането на спешната помощ е това с коя болница има сключен договор личният лекар.

Ако договорът е с друга болница и нейната спешна помощ, то пациентът трябва да отиде там, в противен случай трябва да си плати спешната помощ. Проблем тук обаче се оказва и фактът, че в малките болници, с които джипитата сключват договори няма адекватна спешна помощ, тъй като на смяна е общ лекар, който не може да направи нито кардиограма, нито други по-особени манипулации.

На практика спешната помощ в България се обезсмисля. Болничната система в този ѝ вид обърква хората и те вече не знаят къде да отидат, когато се почувства зле.

Пациенти, чакали в спешното обаче, твърдят, че за ромите изключения за плащане няма – те така или иначе нямали пари за прегледа, макат че в много случаи дори са здравнонеосигурени.

Сигнали

Няколко сигнала от хора, които са се почувствали зле и са посетили Спешна помощ в държавната Многопрофилна болница Бургас, получи OFFNews.

Жена, която се е почувствала зле, е отишла в Спешното на болницата, при което ѝ е измерено кръвното, бита ѝ е инжекция, тъй като се е установило, че налягането е доста високо, извършен е преглед и други манипулация и накрая жената е получила касова бележка на стойност 59 лева, в нея са включени мерене на кръвното – 10 лева, 16 лв. за инжекция и останалите пари са за други консумативи и манипулации.

При проверка на сигнала в спешното отделение на болницата отказаха да ни дадат информация вземат ли се пари при прегледа на пациенти. От там обаче отговориха, че преценката е на преглеждащия лекар – той трябвало да установи какво е състоянието на пациента. Ако лекарят прецени, че състоянието не е спешно, то извършените прегледи се заплащат, при това различно.

„Залети сме от сигнали за заплащане в Спешна помощ последните месеци“, каза за OFFNews Стойчо Кацаров, който е председател на Център за защита правата в здравеопазването.

"Вчера получих сигнал дори от Поморие, където на човек е поискано да си плати дори в линейката“, каза още Кацаров. По думите му спешната помощ е безплатна за всички по закон и всяко подобно заплащане е нарушение на закона, но от месеци наред в спешните отделения в страната вече се плаща.

Други засегнати пациенти пък твърдят, че в много спешни отделения има ценоразписи. Също така, ако отидеш в спешно отделение и се наложи система – тя също се заплаща, а цената ѝ е 10 лева.

Позвънихме и в най-големия спешен институт в страната „Пирогов“, откъдето на въпрос заплаща ли се при тях прегледът в Спешното, отговориха по идентичен начин – „зависи от преценката на лекаря какво е състоянието на болния“. Отказаха да дадат каквото й да е друга информация.

Очевидно е, че гласно или негласно Спешните отделения на болниците в страната вече вземат пари от пациентите, също така е очевидно, че състоянието на пациента е определящо, както и договорът на джипито.

Интересно е, че от Министерство на здравеопазването също нямаха точен отговор на поставените въпроси. От пресцентъра категорично заявиха, че по закон Спешната помощ е безплатна, а лекарите в спешните кабинети нямат право да вземат пари, а когато преглеждащият прецени, че случаят не е спешен, трябва да насочи пациента към личния му лекар.

При посочване на сигналите обаче от здравно министерство се зачудиха дали болницата няма вътрешни правила и ценоразпис, което за нас означава, че това е допустимо.

Здравният министър Петър Москов трябва ясно и категорично да отговори на въпроса дали Спешната помощ в България вече е платена и какви са причините за това тежко нарушение на правата на пациентите и какви са основанията на лекарите в спешните кабинети да вземат пари от болните.

Според неговата наредба „спешно състояние“ е всяка остра или внезапно възникнала промяна в здравето на човека, изразяваща се в нововъзникнало или в промяна на съществуващо заболяване“ – и в този смисъл едва ли пациенти с леки оплаквания отиват на преглед в спешното отделение в полунощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

5

Стринка Минка

17.08 2016 в 12:33

Това си е озаконена корупция.

11925

4

FeldMarschal

17.08 2016 в 12:10

Супер то остана ли нещо, което не се плаща? Ама здравните осигуровки си ги оддържат всеки месец... по 200лв на месец това са 1200лв на година. А като ида в болница си плащам като пич - искам си осигуровките обратно и сам да решавам къде да се лекувам с тея пари!!!

29216

1

Лопе де Вега

17.08 2016 в 11:26

Здравният министър Москов вятър го вее на бяла кобила. Докато бойко го обича, москов ще си прави каквото си иска. Отдавна нямаме нормално здравеопазване (не казвам идеално!) а след този хич няма да имаме.

Поздрав!