Само след час преговори лекарите почти се разбраха с НЗОК за рамков договор

OFFNews 14 февруари 2017 в 15:52 3081 0

Преговорите между Българския лекарски съюз и Здравната каса за подписване на Националния рамков договор за 2017 г. стартираха днес в Министерството на здравеопазването. 

Само след малко повече от час лекарите и представителите на НЗОК почти се договориха за сключването на рамковия договор, което се очаква да стане окончателно до 25 февруари. 

Двете страни се разбраха за 8 млн. лева повече в извънболничната помощ и 74 млн. лева - в болничната помощ. Парите ще се добавят от резерва на Касата. С остатъка от резерва ще се покриват други дефицити.

Договорена е и нова мярка за упражняване на контрол от страна на пациента - към епикризата на всеки пациент ще се издава аналитичен финансов документ,който да го информира за извършените манипулации и техните цени в болниците.

БЛС предлага увеличение на цените на някои клинични пътеки. Обсъжда се нормално финансиране и гъвкавост чрез 4-месечно бюджетиране, което според лекарите ще осигури спокойствие в системата.

Участниците в преговорите са единодушни и по отношение на това да не се въвежда идентификация с пръстов отпечатък в извънболничната помощ. По отношение на съществуването на тази регистрация в болниците служебният министър Илко Семерджиев вече обяви, че ще се изчака окончателното решение на ВАС по въпроса, но ще се работи за отмяната на тази мярка. 

Семерджиев беше и инициатор на преговорите. Той обяви, че системата на здравеопазването се нуждае от редизайн, като първите стъпки в тази посока могат да се направят още с рамковия договор. 

Той подчерта, че е необходимо да се постигне консенсус в условията на приет закон за бюджета на НЗОК за 2017 година при заварен дефицит от 124 милиона лева плюс плащания за други осигурителни системи в размер на около 250 милиона лева.

Миналата година Националният рамков договор не беше подписан, тъй като лекарите не бяха съгласни с политиките на тогавашния здравен министър Петър Москов. Той пък инициира промени, които му позволиха еднолично да определя цените в здравеопазването. С приемането на поста служебният здравен министър Илко Семерджиев обеща да върне договорното начало и да започне преговори с лекарите за подписване на НРД. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови