Само две лекарства действат на грипния вирус

Зорница Йончева 21 ноември 2016 в 13:40 31255 1

Снимка Зорница Йончева

Само две лекарства действат на грипния вирус - оселмивир и занимивир, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в София.

Много често казваме, че сме болни от грип, но всъщност са ни заразили други корона- и аденовируси, които не провокират опасни инфекции.

Грипът в нашата страна обикновено идва в края на януари.

Симптомите, които трябва да ни стреснат, са:

  • Грипът идва внезапно, буквално можем да кажем часа, когато ни е повалил.
  • Висока температура, главоболие, неприязън към светлина, съсипваща отпадналост.

Има само две лекарства, които действат на грипния вирус – оселтамивир и занамивир (няма да ги откриете така в аптеките, това са непатентованите наименования). И те действат, само ако се вземат в първите 36 часа на заболяването. Доказано е, че след 48-ия час вече са неефективни.

Затова се подгответе – когато посещавате личния лекар за рецептурната си книжка, например, помолете го да ви изпише такъв противогрипен препарат, който да вземете при нужда. Така, ако имате горепосочените симптоми, няма да ходите да заразявате други пред кабинета.

Както сме повтаряли многократно, антибиотиците не лекуват грип. Те лекуват усложненията от него. Трябва да знаете, че ако след три дни температурата продължава да е висока, а храчките станат гнойни, това може да се дължи на бактериална пневмония и е време да посетите лекаря да ви изпише антибиотик. Ако не го направите, може да се окаже фатално. Особено опасно е, ако се развие дихателна недостатъчност – тогава трябва възможно най-бързо да се постъпи в болница.

Дори и да сте си сложили противогрипна ваксина, не сте застрахован, че няма да изкарате грип. Но в този случай организмът ще е подготвен и няма да се стигне до усложнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови