Регистрацията с пръстов отпечатък в болниците отпада

OFFNews 10 февруари 2017 в 15:11 2725 1

Всички страни по делото за отпадане на пръстовия идентификатор в болниците се обединиха около решението да се сложи край на нововъведението на бившия здравен министър Петър Москов. 

Шестте страни по делото - здравният министър Илко Семерджиев, представители на Здравната каса, Министерския съвет, Националното сдружение на частните болници, Център за защита правата в здравеопазването и федерация "Български пациентски форум", се срещнаха днес, за да обсъдят казуса. 

Все пак ще се изчака окончателното решение на Върховния административен съд, което трябва да бъде обявено на 16 март. 

Регистрацията с пръстови идентификатор в болниците беше въведена на 1 ноември миналата година, като Москов уверяваше, че само за първия месец след въвеждането на новата система са спестени 15 млн. лева.  

Семерджиев вече обяви, че въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците се е доказало като икономически несъобразно и трябва да бъде заменено с електронна здравна карта. 

От Здравната каса признаха, че икономическият ефект от пръстовият идентификатор е нулев. Според управителя на НЗОК Глинка Комитов от пръстовата идентификация няма отрицателен ефект, но не се наблюдава и намаление в броя на хоспитализациите, каквато беше идеята на въвеждането на новата система - да се пребори източването на Касата чрез фалшиви хоспитализации.

По думите на Комитов трябва да минат поне 6 месеца, за да може да се оцени адекватно ефектът.

Комитов посочи, че новата регистрация е създала проблем в болниците, а в 12% от случаите се налага повторна регистрация - най-вече в онкологичните центрове, тъй като при пациенти на химиотерапия има промяна на отпечатъка от пръстите им и затова се налага тези пациенти да бъдат регистрирани отново.

Регистрацията с пръстов идентификатор беше спряна през ноември от тричленен състав на ВАС. Петчленен състав обаче се произнесе в полза на това тя да остане в сила до окончателното произнасяне по казуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

1

Лопе де Вега

10.02 2017 в 15:59

Нямаше полза от тази глупост! Само похарчиха още народни пари. Уж щеше да спре фалшивите престои в болниците - к....!

Пресен случай. Отива на лекар, получава си рецептите и му казват да отиде на регистратурата в болницата и да си даде отпечатък от пръста. Регистрират го че е постъпил. Човекът си отива спокойно вкъщи и след два дена отива отново в болницата, туря си палеца и се изписва. Три откраднати болнични дни! Изписани лекарства и процедури, съгласно клиничната пътека. Храна, режийни и т.н. Касата плаща всичко! Е, къде е Киро на кирия?

Повтарям: Човекът не е влязъл в болничната стая дори да я види, а здравната каса е набутана с тридневен масраф плюс лекарства и процедури, полагаи се по клинична пътека.

Москов, що не се гръмнеш?

Поздрав!
 
X

Да помогнем на украинските деца!