Реформата на Москов става факт за първа пролет

OFFNews 15 март 2016 в 14:15 3366 0

Здравната реформа на министър Петър Москов става факт следващия вторник. Утре правителството ще гласува Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, подготвена от МЗ. 

Ако бъде приета, тя ще бъде публикувана в Държавен вестник на 22 март. 

Забранява се на болниците да изискват от пациентите си и от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и 1 месец преди и след нея. Наредбата не допуска пациентите да доплащат за дейности, финансирани от НЗОК. 

За първи път се ограничава до 2 месеца и срокът, в който трябва да бъде хоспитализиран пациент, предвиден за планов прием.

Изрично се уточнява, че пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти, който ще бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен от заинтересованите. 

Ограничението плановият прием да става до 2 месеца беше включен именно при разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен, което обаче беше отменено от Конституционния съд миналата седмица.

Забранява се на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница. Ако случаят изисква допълнителни грижи, които болничното заведение не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18 годишна възраст.

Безплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно, при нужда от хоспитализация. 

Здравноосигурените лица ще могат да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от НЗОК чрез електронна идентификация. 

Въвеждането на пръстовата идентификация беше и една от причините за това Българският лекарски съюз да откаже да подпише Националния рамков договор. БЛС се обяви против въвеждането на идентификатора и вписването й като част от рамковия договор, за да не носи отговорност за въвеждането й.

Въпреки съпротивата на съсловната организация подготовката за въвеждането на пръстовия идентификатор, който ще се използва при приемане в болница, при получаване на лекарства, заплащани от Здравната каса, и др. продължава. 

Здравното министерство обяви конкурс за създаване на софтуер за пръстовия идентификатор. Търгът беше спечелен от консорциума “Стемо Гама Консулт", чиято оферта е на стойност 477 000 лева с ДДС за самата система и 286,80 лева за един четец. 

Изработването на софтуера ще бъде за сметка на министерството, а самите четци ще се купуват от лекарите, аптеките и болниците. 

Наредбата обаче не засяга въпроса с разделянето на заболяванията на основен и допълнителен пакет, което беше спряно от Конституционния съд с мотива, че критериите за това не са ясно определени. 

След решението на КС Москов обяви, че не се е отказал от идеята за разделянето на пакетите и текстовете ще бъдат преработени, след което ще влязат отново за разглеждане в парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови