Продължава сагата с модерната терапия на болните от хепатит С

OFFNews 01 февруари 2017 в 17:51 3467 0

Сагата с най-модерната терапия на болните от хепатит С българи продължава. След като стана ясно, че НЗОК е поканила фирмите, предоставящи т. нар. безинтереференово лечение, на нови преговори, бизнесът отново алармира за проблеми – този път, свързани с предстоящите договорки за отстъпки.

Според Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България ARPharM новите преговори не са законосъобразни и създават предпоставка за монополизиране на определена компания и продукт.

Затова и оттам настояват за преразглеждане на процедурата по договарянето на отстъпки. Друг проблем, за който те сигнализират е, че съгласно новите критерии на касата на практика се налага едно лечение пред всички останали.

Фармакомпаниите алармират, че законодателството у нас не предвижда класиране на терапии и тяхното предписване от медицинските специалисти на база на критерий "разходна ефективност". Те са и категорични, че липсват законови критерии за преценка и сравнение на разходна ефективност на терапии, които се прилагат към различни варианти на едно заболяване, с различни лекарствени продукти, с различна продължителност и при различни лекарствени и терапевтични взаимодействия.

Оттам предупреждават и че чрез новата процедура се създава риск от монополизиране на определен продукт на конкретен производител поради липсата на законово основание за това, както и поради факта, че се дава приоритет на финансовите пред медицинските критерии при предписването на лечение. Липсват законови гаранции за прозрачност и обективност на провежданата процедура, изтъкват още от ARPharM.

Проблемите около новата безинтерферонова терапия, която дава 90% излекуване на болните и която се поема от касата от 2016 г., са вече от няколко месеца. Към момента все още не е ясно с кой точно медикамент ще се лекуват пациентите, а само че той ще е най-евтиният.

Това е посочено и в писмо на НЗОК към една от компаниите, предлагащи въпросните лекарства. Всичко това обаче притеснява силно пациентската общност, откъдето и алармираха, че вече има болни хора, които са връщани за преразглеждане на подадените в касата документи заради новите критерии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!