Президентът откри 13-то издание на Българската Коледа

OFFNews 01 декември 2015 в 13:12 2446 1

Президентът откри 13-то издание на Българската Коледа

Нека в навечерието на коледните и на новогодишните празници да проявим отново своята съпричастност, водени от най-голямата отговорност – грижата за децата на България. За това призова президентът Росен Плевнелиев, който откри днес тринадесетото издание на инициативата. Държавният глава благодари на всички, които са дарявали за кампанията и които ще продължават да го правят.

Голяма част от децата в реанимация, които ще са във фокуса на тазгодишното издание, са преминали интензивна терапия вследствие на злополуки, тежки заболявания или са рисково родени. Като цел на кампанията за 2015/2016 г. президентът посочи подпомагането на тези деца, които имат нужда от диагностика, медикаментозно лечение, медицински изделия, рехабилитация. Успоредно с това инициативата протяга ръка за поредна година и към всички болни деца – което ще продължим да правим в името на тези, които очакват подкрепа, отбеляза Росен Плевнелиев.

Новото издание на „Българската Коледа“ си поставя и амбициозната цел да осигури и нова високотехнологична апаратура за диагностика, мониторинг, за подпомагане на различни функции на организма. За съжаление, в специализираните детски отделения за реанимация и интензивно лечение, част от необходимата апаратура е морално остаряла, което я прави в някои отношения ненадеждна, посочи президентът Плевнелиев. Държавният глава допълни, че с поставянето на тема „Българската Коледа“ фокусира усилия за системно решение на даден проблем.

„Българската Коледа“ не е просто инициатива на държавния глава, а е кауза, която обединява всички в името на детското здраве и ни дава възможност да проявим съпричастност към съдбата на изпадналите в беда деца и техните семейства, заяви Росен Плевнелиев. „Когато солидарността наистина започва да променя човешки съдби, тогава каузата е заразяваща и дава пример на всички в обществото. „Българската Коледа“ успява да постигне това“, заяви държавният глава. По думите на президента независимо дали дарителите са помогнали чрез sms за 1 лев или с корпоративно дарение за 100 000 лева, тяхната помощ е еднакво важна за децата и за лекарите.

„Дарителството ни прави по-добри и ни кара да се чувстваме пълноценни личности, защото какво друго, ако не доброто дело, осмисля човешкия живот и какво друго, ако не подадената ръка и спасеното дете, ни прави хора“, заяви президентът. Росен Плевнелиев посочи, че помощта за най-уязвимите дава обществена вяра, оптимизъм и надежда, подрежда ценностите ни и събира заедно стотици хиляди българи по пътя на надеждата.

„Българската Коледа“, кампания 2014/2015г., успя да събере близо 2 000 000 лв., припомни президентът. В рамките на изданието бяха подпомогнати близо 500 деца с хронични и тежки заболявания и закупена високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на 10 болници в цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови