Повече от половината български лекари са над 55 години

OFFNews 29 септември 2016 в 16:21 3869 2

Над половината български лекари са на повече от 55 години, а една трета са над 60-годишни. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев на Симпозиум на лекарските камари от Централна и Източна Европа. 

Според данните на БЛС едва 5 на сто от лекарите ни са под 30-годишна възраст, а само около 10% от новозавършилите лекари остават да работят в България. 

Продължаващата тенденция голяма част от младите лекари да напускат страната е една от основните причини за застаряването на съсловието, посочиха то БЛС. 

По данни на съсловната организация около 350 - 400 лекари напускат България всяка година. Повечето заминават за Великобритания, Германия и Франция. 

Грозев подчерта, че има населени места у нас, в които липсват лекари, а като пример той посочи Северозападна България и Родопите. 

Сред причините на лекарите да напускат страната са липсата на възможност за кариерно израстване, неясни правила и затруднение при специализация, невъзможност за прилагане на нови технологии, постоянно променяща се нормативна база. 

Проблем за системата е и липсата на интерес към някои специалности, причината за което е в зле платените клинични пътеки, сред които в областта на вирусологията, педиатрията, вътрешни болести, клинична хематология и др.

От БЛС посочиха още, че страната ни е с изключително нисък процент от БВП, отделян за здравеопазване, а доплащането от страна на пациентите е толкова, колкото е бюджетът на НЗОК - около 3,4 млрд. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови