Под 30 лекари имат право да лекуват хилядите онкоболни у нас

OFFNews 09 февруари 2017 в 13:24 5760 3

Едва около 28 лекари у нас имат право да лекуват онкоболни заради медицинския стандарт "Медицинска онкология". Това обявиха д-р Христо Дамянов и проф. Лъчезар Аврамов - съответно директор и управител на Медицинския център за интегративна медицина, който беше затворен през май миналата година. 

Медицинският стандарт е на бившия здравен министър Петър Москов и ще бъде гледан от ВАС следващата седмица. 

Според стандарта право да лекуват онкоболни имат лекарите със специалност "Медицинска онкология" или със специалностите "Онкология" и "Вътрешни болести".

Специалността "Медицинска онкология" обаче е въведена у нас през 2008 г. и в момента лекарите с тази специалност са около 28. 

Те трябва да лекуват около 400 000 пациенти - колкото по неофициални данни са онкоболните у нас. Така на лекар се падат по над 14 000 онкоболни. Всяка година се откриват 38 000 случая на болни от рак, а около 20 000 от тях умират. 

"Какво да правят останалите? Онези, които са в периферията и не могат да дойдат в София, и да се лекуват в чужбина. Ние апелираме за адекватно лечение, профилактика и скрининг на онкоболните хора", подчерта адвокат Анели Чобанова.

На практика е заличен и раковият регистър и в момента онкоболните не се регистрират, а няма как да се лекуват, след като не са регистрирани, уточни Чобанова. 

Д-р Дамянов подчерта, че след въвеждането на медицинския стандарт е трябвало да се обърне към съда, за да докаже, че може да лекува болни, въпреки че има зад гърба си 30 години стаж в областта на онкологията. 

Според него стандартът на екипа на Москов е разрушил цялата система на лечение в онкологията. 

"Пътеката за палеативна грижа за терминално болните трае само 20 дни. Толкова ли трае човешкият живот - на хората, които са безнадеждно болни, че да им се каже, че трябва да живеят само 20 дни", коментира той. 

Специалистите подчертаха, че в момента се води дело срещу решението за закриване на Медицинския център за интегративна медицина заради административни нередности и подправяне на документи. 

Оттам уточниха, че след заповедта за закриване на Центъра са се обърнали с въпрос към бившия здравен министър Петър Москов, "Медицински одит" и здравната комисия с въпроса накъде да бъдат насочено пациентите в Центъра, но или не са получили отговор, или им е казано, че този въпрос не е от компетенцията им. 

На въпрос за прилаганата алтернативна терапия в медицинския център - т.нар. инсулин потенцирана терапия, базирана на химиотерапия посредством инсулин, д-р Дамянов посочи, че алтернативни методи за лечение се прилагат в 10 болници у нас, но не са правени опити те да бъдат закрити или да им се забрани лечението. 

Той уточни, че терапията се прилага в редица европейски държави в момента и пациентите, които искат да се лекуват по този начин, са принудени да се лекуват в чужбина, където заплащат повече. 

За проблемите с онкоболните са сезирани служебния премиер проф. Огнян Герджиков, както и здравният министър д-р Илко Семерджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

09.02 2017 в 14:19

“Според стандарта право да лекуват онкоболни имат лекарите със специалност "Медицинска онкология" или със специалностите "Онкология" и "Вътрешни работи".“
????????????Да не са не работи, а болести?

5330

1

deyan_h

09.02 2017 в 13:44

Къде са тези лекари със специалност "Вътрешни разни работи" ))
 
X

Да помогнем на украинските деца!